DOLAR 34,0902 -0.08%
EURO 37,9277 0.02%
ALTIN 2.817,150,05
İstanbul
24°

KAPALI

05:14

İMSAK'A NAMAZ VAKTİ

Vergi Kanunları ve Elektronik Ticarette Yapılan Değişiklikler
  • ADIM HABER
  • Ekonomi
  • Vergi Kanunları ve Elektronik Ticarette Yapılan Değişiklikler
29 okunma

Vergi Kanunları ve Elektronik Ticarette Yapılan Değişiklikler

ABONE OL
17 Temmuz 2024 06:47
Vergi Kanunları ve Elektronik Ticarette Yapılan Değişiklikler
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Teklifte Yer Alan Vergi Kanunlarına İlişkin Değişiklikler

Teklifle Danıştay’ın iptal kararı doğrultusunda Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun’da değişikliğe gidiliyor. Buna göre, Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu’na tabi kamu idareleri ile bu idarelere bağlı döner sermaye işletmelerince, mahkeme kararları ve icra dairelerinin ödeme veya icra emirleri üzerine yapılacak ödemelerde de “borcu yoktur” belgesi aranılması yönünde Hazine ve Maliye Bakanına yetki veriliyor.

Gelir Vergisi Kanunu’nda yapılan değişiklikle Sanayi ve Teknoloji Bakanlığınca belirlenen kriterlere göre teknogirişim şirketi niteliğini haiz işverenlerce hizmet erbabına bedelsiz veya indirimli olarak verilen ve ücret niteliğinde kabul edilen pay senetlerinin, verildiği tarihteki rayiç değerinin o yıldaki bir yıllık brüt ücret tutarını aşmayan kısmı gelir vergisinden istisna tutulacak.

  • Hizmet erbabı tarafından bu şekilde iktisap edilen pay senetlerinin; iktisap tarihinden itibaren 3 tam yıl içerisinde elden çıkarılması halinde istisna edilen verginin tamamı, 4 ila 6 yıl içerisinde elden çıkarılması halinde istisna edilen verginin yüzde 75’i, 7 ila 12 yıl içerisinde elden çıkarılması halinde istisna edilen verginin yüzde 25’i, vergi ziyaı cezası uygulanmaksızın gecikme faiziyle birlikte işverenden tahsil edilecek.
  • Bu şekilde istisna nedeniyle zamanında alınmayan vergilere ilişkin zaman aşımı süresi, hizmet erbabına bedelsiz veya indirimli olarak verilen pay senetlerinin hizmet erbabı tarafından elden çıkarıldığı tarihi takip eden takvim yılı başından itibaren başlayacak.

Yüzde 20’den fazla fark tespitinde mükellef izaha davet edilecek. Mükellefler nezdinde yapılacak yoklamalar sonucunda tespit edilen günlük hasılat tutarlarının ortalaması alınarak mükelleflerin aylık ve yıllık hasılat tutarları tespit edilecek ve karşılaştırma sonucu bulunan farkın yüzde 20’den fazla olması durumunda mükellefler, Vergi Usul Kanunu’nda yer alan “izaha davet müessesi” kapsamında izaha davet edilecek.

Elektronik Ticaret ve Vergi Kesintisi

Elektronik ticaret pazar yerlerinde elektronik ticaret hizmet sağlayıcılarının mal veya hizmetlerinin teminine yönelik sözleşme yapılmasına veya sipariş verilmesine imkan sağlayan aracı hizmet sağlayıcılarının ve elektronik ticaret aracı hizmet sağlayıcılarının, ilgili hükümlere göre faaliyette bulunan hizmet sağlayıcılarına ve elektronik ticaret hizmet sağlayıcılarına faaliyetleri dolayısıyla yaptıkları ödemeler vergi kesintisi kapsamına alınıyor.

  • Mal ve hizmet alanlarına ilişkin gerçek kişilere yapılan ödemeler üzerinden Cumhurbaşkanınca belirlenen sektör ve faaliyet konuları dikkate alınarak vergi tevkifatı yapılması öngörülüyor.
  • Yabancıların deprem yardımlarına KDV istisnası getiriliyor. Bu sayede, deprem yardımlarının vergilendirilmesinde önemli bir adım atılmış olacak.

Kurumlar Vergisi ve Vergi Usul Kanunu Değişiklikleri

Kurumlar Vergisi Kanunu’nda yapılan değişiklikle, Türkiye’de kurulmuş olmaları şartıyla kurumlar vergisinden istisna tutulanlardan taşınmazlara yatırım yapan fon ve ortaklıkların, ticari mal niteliğinde olanlar dahil sahip oldukları taşınmazlardan elde ettikleri kazançların belirli oranları üzerinden özel bir vergi uygulanacak.

  • Bu düzenleme 2025 yılında yürürlüğe girecek ve taşınmazlara yatırım yapan kurumların vergilendirilmesinde önemli bir değişiklik olacak.
  • Kurumlar Vergisi Kanunu’nda “yurt içi asgari kurumlar vergisi” başlıklı hükme göre, hesaplanan kurumlar vergisi, belirli oranlar doğrultusunda belirlenecek ve kurumlar vergisi hesaplanırken dikkate alınacak.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP