DOLAR 34,0972 0.22%
EURO 37,9373 0.18%
ALTIN 2.808,51-0,58
İstanbul
22°

PARÇALI AZ BULUTLU

02:00

YATSI'YA NAMAZ VAKTİ

Vakıf Kültürü ve Pasinler Anıtı
17 okunma

Vakıf Kültürü ve Pasinler Anıtı

ABONE OL
10 Ağustos 2024 13:34
Vakıf Kültürü ve Pasinler Anıtı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Türkiye’nin tarihi ve kültürel zenginlikleri arasında özel bir yere sahip olan vakıf sisteminin kökleri, Erzurum’un Pasinler ilçesine kadar uzanıyor. Vakıf kültürünün doğduğu yer olarak kabul edilen Pasinler’de bu mirasın yaşatılması için Vakıflar Genel Müdürlüğünce çalışma yürütülmektedir.

Bu kapsamda, Anadolu’daki ilk resmi vakıf belgesi olarak kabul edilen ve 1048 yılında kurulan Seyyid Şerif Halil Divani Zaviyesi’ne ait vakıf senedi anısına Pasinler’de bir anıt ve namazgah inşa edildi. Vakıf kültürünün yaşatılacağı bir merkez olarak hizmet verecek anıtla, tarihi miras olan vakıf medeniyetinin gelecek nesillere aktarılması amaçlanmaktadır.

Anıt ve çevresinde düzenlenecek söyleşiler, sergiler ve etkinliklerle gençlere vakıfların önemi anlatılacak ve vakıf bilinci oluşturulacaktır.

Erzurum Vakıflar Bölge Müdürü Murat Uslu, vakıf kültürünün önemine vurgu yaparak, “Vakıf hayatı kolaylaştırmaktır. Toplumun hayatını kolaylaştırmak için o manada işlevini devam ettiren toplumsal yapıdır. Vakıf kültürü, Pasinler ilçesinde kurulan ilk vakıf ve vakıf senedi ile literatürde vakıf medeniyetinin başlangıcı olarak kabul edilmektedir.” şeklinde konuştu.

Uslu ayrıca, gençlere vakıf medeniyetini anlatmak amacıyla düzenlenecek programlarla kültürün dijital gençliğe de yayılacağını belirtti. Bu tür etkinliklerle vakıf medeniyetinin gelecek kuşaklara aktarılmasına önem verildiği vurgulandı.

“Vakıf medeniyetinin topluma anlatılması gerekiyor. Anlatılması için de mekanlara ihtiyacımız var. Burada sürekli programlar yaparak bu anıtın aslında vakıf medeniyetini temsil ettiğini, bu anıtı kullanarak vakıf medeniyetini özellikle genç kuşağa ve tüm topluma tekrar anlatmaya gayret edeceğiz.” diyen Uslu, vakıf kültürünün toplumun kültürel ve tarihi birikimine önemli katkılar sağladığını belirtti.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP