Bölgede “mantar avcısı” olarak bilinen kişiler tarafından özel eğitimli köpekler yardımıyla toplanan trüf mantarları işlenmesi için tesislere getiriliyor. Tesislerde yıkanıp temizlenen mantarlar çeşitli işlemlerden geçirilerek trüf sosu, konserve, trüf tuzu, trüf yağı gibi 20 çeşit ürün üretiliyor. İşletme müdürü Selçuk Argun, yaklaşık 5 yıldır trüf mantarından üretim yaptıklarını ve yılda 3 ile 5 ton arasında trüf mantarı işlediklerini belirtiyor.
Argun, trüf mantarı yağı, trüf sosu, trüf tuzu olmak üzere 20 çeşit ürün ürettiklerini ve ürünlerini yurt içinde satışa sunduklarını ifade ediyor. Gelecek yıllarda Avrupa ülkelerine ihracat yapmayı hedeflediklerini belirten Argun, trüf mantarının az bulunmasından dolayı değerli olduğunu vurgulayarak, işletmelerini trüf mantarı ithalatının önüne geçmek amacıyla kurduklarını söylüyor.
63 yaşındaki Ekrem Kalemli, “Mantar avcısı” olarak biliniyor. Bulgaristan’dan Türkiye’ye zorunlu göçe tabi tutulduktan sonra Kırklareli’ne yerleşen Kalemli, 6 yıl önce aldığı eğitimli köpeklerle mantar toplamaya başlamış. Günde bir mantar bulmak için en az 10 kilometre yürüdüğünü belirten Kalemli, mantar avcılığının zorluğuna ve keyfine dair deneyimlerini paylaşıyor.
Kalemli, mantar avcılığının mevsime bağlı olduğunu belirterek, trüf mantarının diğer türlerine göre daha fazla kazanç sağladığını ifade ediyor. Kalitesiz mantarların 40 avroya, kaliteli mantarların ise 70 avroya satıldığını dile getiriyor. Köpeğin mantarı bulmasıyla yaşanan heyecanı anlatan Kalemli, bu işin köpeksiz yapılamayacağını vurguluyor.
GÜNDEM
1 gün önceGÜNDEM
3 gün önceGÜNDEM
6 gün önceYAŞAM
14 gün önceYAŞAM
14 gün önceYAŞAM
14 gün önceYAŞAM
16 gün önce