DOLAR 34,0455 0.06%
EURO 37,9115 0.11%
ALTIN 2.820,44-0,15
İstanbul
21°

PARÇALI BULUTLU

16:35

İKİNDİ'YE NAMAZ VAKTİ

Troya Antik Kenti ve Tarihi
13 okunma

Troya Antik Kenti ve Tarihi

ABONE OL
21 Ağustos 2024 14:58
Troya Antik Kenti ve Tarihi
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü UNESCO’nun Dünya Kültür Mirası Listesi’nde yer alan Troya, resmi kazılarına 1871 yılında başlanmıştır. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın izniyle Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) ve ana sponsor İÇDAŞ AŞ tarafından desteklenen kazı çalışmaları, 12 aylık bir süreçte devam etmektedir.

Troya’da görevli ekip, Homeros’un eserlerine konu olan Troya’nın ilişkilendirildiği dönemin saray yapısı, sur duvarları ve agora alanında çalışmalarını sürdürmektedir. Kentin Helenistik Çağ’da küçük bir kasaba iken, Büyük İskender’in ziyareti ve Romalı Sezar’ın etkisiyle büyük bir turistik merkeze dönüştüğü bilinmektedir.

  • Büyük İskender’in Ziyareti: M.Ö. 334 yılında Troya’yı ziyaret eden Büyük İskender’in, kenti sefalete terk edilmiş halde bulması ve buradan etkilenerek kente iyileştirme sözü vermesi, kentin kaderinde önemli bir dönüm noktası olmuştur.
  • Roma İmparatorluğu Dönemi: Romalı Sezar ve yeğeni Augustus döneminde Troya, Asya’nın en önemli turistik merkezlerinden biri haline gelmiştir. Augustus’un önderliğinde yapılan yatırımlar ve inşaatlarla kent, Akdeniz dünyasının gözdesi olmuştur.
  • Turistik Merkez Olarak Troya: Roma döneminde, Troya’nın turist çekmek amacıyla yapılan tapınaklar, binalar ve odeon gibi yapılar, kenti Akdeniz dünyasının en önemli turistik merkezlerinden biri haline getirmiştir.

Troya, Hristiyanlık dönemi ve büyük depremlere kadar Roma dünyasında önemli bir konumunu korumuş ancak 19. yüzyıla kadar unutulmuştur. Antik çağda Roma dünyasının entelektüel kesiminin uğrak noktalarından biri olan Troya, turist gelirleri ve bağışlarla ekonomik olarak da önemli bir rol üstlenmiştir.

Bu zengin tarihi mirasıyla Troya, günümüzde ziyaretçilerini ağırlamaya devam etmekte ve arkeolojik kazılarla geçmişin izlerini gün yüzüne çıkarmaktadır.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP