Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası’nın (TTSO) başvurusu sonucunda Trabzon kuymağı, 2 Ekim’de coğrafi işaret tescil belgesi aldı. Bu önemli gelişme dolayısıyla kentteki bir restoranda düzenlenen programda, kuymağın yüzyıllardır yapılan bir lezzet olduğu vurgulandı.
Trabzon Valisi Aziz Yıldırım, bu tescil sürecine katkıda bulunanlara teşekkür ederek, kuymağın Trabzon’un zengin mutfak kültürünün bir parçası olduğunu belirtti.
Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç, Trabzon’un gastronomi alanında son yıllarda büyük bir çıkış yakaladığını ifade ederek, “13’üncü coğrafi işaret tescil belgesi Trabzon kuymağına verildi. Kuymağın bu şehre özgü olduğunu belgeledik,” dedi.
Başkan Genç, diğer bölgelerde de benzer yemeklerin bulunduğunu ancak Trabzon’un bu alanda merkezi konumda olduğunu vurguladı.
Dünya Fikri Mülkiyet Örgütü (WIPO) Geçiş Ülkeleri ve Gelişmiş Ülkeler Bölümü Direktörü Prof. Dr. Habip Asan, Türkiye’nin coğrafi işaret tescili konusunda önemli aşamalar kaydettiğini söyleyerek, “1200’ün üzerinde tescil, Avrupa Komisyonu’nda 28 tescil bulunuyor,” dedi.
Asan, tescilin ardından bölgeye ekonomik katkı sağlamak için projeler geliştirmenin önemli olduğunu belirtti ve Trabzon’da yürütülen projelere dikkat çekti.
Türk Patent ve Marka Kurumu Başkanı Prof. Dr. Muhammed Zeki Durak, Trabzon’un telkari, keşan, köfte, sütlaç, bıçak, ekmek, tereyağı, pide, elma, peynir ve fındık gibi toplamda 13 coğrafi işaret tescilli ürünü olduğunu belirtti.
Durak, zenginlikleri tescil altına almanın önemine vurgu yaparak, “AB tescil süreçlerinde sayılarımız artıyor,” dedi.
TTSO Başkanı Erkut Çelebi, Arsin Foşa fındığı, Sürmene bıçağı ve telkariyi Avrupa’da tescil ettirmek için çalışmalar yaptıklarını açıkladı.
Konuşmaların ardından, Trabzon kuymağı için coğrafi işaret tescil belgesi Vali Yıldırım’a takdim edildi. Program sırasında şefler üretim aşamalarını anlatarak hazırladıkları Trabzon kuymağını katılımcılara ikram etti.
GÜNDEM
Az önceGÜNDEM
2 gün önceGÜNDEM
5 gün önceYAŞAM
13 gün önceYAŞAM
13 gün önceYAŞAM
13 gün önceYAŞAM
15 gün önce