DOLAR 34,1083 0.06%
EURO 38,0262 0.31%
ALTIN 2.818,200,08
İstanbul
23°

PARÇALI BULUTLU

13:04

ÖĞLE'YE NAMAZ VAKTİ

Tarım ve Güneş Enerjisi Entegrasyonu: TarımGES
42 okunma

Tarım ve Güneş Enerjisi Entegrasyonu: TarımGES

ABONE OL
21 Haziran 2024 16:01
Tarım ve Güneş Enerjisi Entegrasyonu: TarımGES
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Orta Doğu Teknik Üniversitesi Güneş Enerjisi Araştırma ve Uygulama Merkezi (ODTÜ-GÜNAM) Modül Teknolojileri Birim Koordinatörü Doç. Dr. Talat Özden, tarım alanlarında kullanılan güneş enerjisi panelleri ile daha az su tüketimi, küresel iklim krizinin neden olduğu aşırı sıcaklara karşı daha etkin koruma sağlamayı, ürünlerin dondan etkilenmesini önlemeyi ve arazinin ikili kullanım verimini artırmayı hedeflediklerini söyledi.

TarımGES Projesi ve Amaçları

Güneş enerjisinden doğrudan elektrik enerjisi elde edilmesini sağlayan fotovoltaik sistemler, yenilenebilir enerji kaynaklarından yararlanma noktasında önemli avantajlar sağlarken geniş kurulum alanlarına ihtiyaç duyulması nedeniyle tarımsal amaçlı ekim yapılabilir alanlara karşı baskı oluşturuyor.

TarımGES’in Avantajları ve Uygulama Alanları

  • TarımGES, tarım alanı üzerine tarımsal faaliyeti etkilemeyecek yapıda yükseltilmiş güneş panelleri ile kurularak aynı anda hem yenilenebilir kaynaktan enerji üretmeyi hem de gıda üretimine olanak sağlıyor.
  • “Tarımda yeşil dönüşüm için güneş enerjisi” adlı projenin ODTÜ-GÜNAM, Erciyes Üniversitesi ve TAT Gıda iş birliğiyle başlatıldığı belirtiliyor.
  • Projenin Avrupa Birliği (AB) Yeşil Mutabakatı’ndaki “Yeşil ve Sürdürülebilir Tarım: Tarladan Sofraya Sürdürülebilir Tarım” konu başlığına önemli bir katkı sunabileceği ifade ediliyor.

TarımGES’in Bitki Sağlığına Etkisi ve Su Tasarrufu

TarımGES’in tasarlanması sürecinde önceliklerinin bitki sağlığı olduğunu vurgulayan Özden, panellerin altında yetişen bitkilerin tüketilmesinde sakınca olmadığını belirtiyor. Özellikle kurak bölgelerde su stresi altında olan arazilerde TarımGES’in sağlayacağı avantajlardan bahsediyor ve projelerinin su tasarrufuna da katkı sağlayacağını dile getiriyor.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP