DOLAR 34,1029 0.23%
EURO 37,9278 0.15%
ALTIN 2.811,97-0,46
İstanbul
22°

PARÇALI AZ BULUTLU

02:00

YATSI'YA NAMAZ VAKTİ

Sungurlu’da Tarihi Keşif: Dionysos Kabartmalı Litus Bulundu
  • ADIM HABER
  • Yaşam
  • Sungurlu’da Tarihi Keşif: Dionysos Kabartmalı Litus Bulundu
27 okunma

Sungurlu’da Tarihi Keşif: Dionysos Kabartmalı Litus Bulundu

ABONE OL
9 Ağustos 2024 17:39
Sungurlu’da Tarihi Keşif: Dionysos Kabartmalı Litus Bulundu
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Sungurlu Belediyesi Fen İşleri Müdürlüğü ekipleri, Çiftlik Mahallesi’nde gerçekleştirdikleri kazı çalışmaları sırasında büyük bir taş parçası keşfettiler. Taşın üzerinde kabartma olduğunu fark eden ekipler, durumu hemen Boğazkale Müzesi’ne bildirdi.

Müze yetkilileri tarafından yapılan incelemede, taşın Roma dönemine ait şarap yapımında kullanılan bir ağırlık taşı olduğu belirlendi. Üzerindeki kabartma ise “şarap tanrısı” Dionysos’a aitti ve yaklaşık 2 bin yıllık olduğu tahmin ediliyordu. Bu eşsiz eser, Boğazkale Müzesi’nde ziyaretçilere sergilenmeye başlandı.

Boğazkale Müzesi Müdürü Resul İbiş, yaptığı açıklamada, Çorum’un Hitit ve Roma dönemlerinde önemli bir şarap üretim merkezi olduğunu belirterek, bölgede birçok litus bulunduğunu ancak Dionysos kabartmasına sahip olanın bu keşifle ortaya çıktığını ifade etti.

İbiş, Dionysos’un taş üzerinde “Medusa” şeklinde tasvir edildiğini ve üzüm salkımlarıyla süslendiğini söyleyerek, bu eserin bölgede şarap üretiminin ve üzüm bağlarının yaygın olduğunu gösterdiğini vurguladı.

Yaklaşık 2 bin yıllık tarihe sahip olan Dionysos kabartmalı litus, Milattan Sonra 1. ile 3. yüzyıla tarihleniyor ve bölgede tarihi zenginliği gözler önüne seriyor. Bu önemli eser, ziyaretçilere Boğazkale Müzesi’nde görme fırsatı sunulmaktadır.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP