Sultan Süleyman Han’ın Hayatı ve Hükümdarlığı
Babası Osmanlı İmparatorluğu’nun 9. padişahı Yavuz Sultan Selim, annesi Ayşe Hafsa Sultan olan Sultan Süleyman Han, 6 Kasım 1494’te babasının sancak beyi olduğu Trabzon’da dünyaya geldi. Trabzon’da çocukluk yıllarını geçiren 1. Süleyman, bilim, din, askeriye ve edebiyat alanlarında eğitim almak için Topkapı Sarayı’ndaki Enderun’a gönderildi.
Buradaki eğitiminin ardından Saruhan Sancak Beyliğine atanan Kanuni Sultan Süleyman, babasının 22 Eylül 1520’de vefatı üzerine İstanbul’a gelerek, 30 Eylül 1520’de Osmanlı İmparatorluğu padişahı olarak tahta çıktı.
Sultan Süleyman Han’ın Seferleri ve Başarıları
- İlk seferini başarıyla tamamladı: Osmanlı’nın genç padişahı Sultan Süleyman Han, tahta çıktıktan sonraki ilk seferini, 18 Mayıs 1521’de Macaristan Krallığı’nın hakimiyetindeki Belgrad’a yaptı. Tahta oturduktan kısa süre sonra çıktığı ilk seferinde Belgrad’ı Osmanlı topraklarına katan Kanuni, sonraki seferini, Akdeniz’de hakimiyet kurmak açısından kritik öneme sahip Rodos Adası’na düzenledi.
- Barbaros Hayreddin Paşa idaresindeki Osmanlı donanması ile Cenevizli Amiral Andrea Doria’nın kumandasındaki Haçlı donanması arasında geçen Preveze Deniz Savaşı 1536’da zaferle sonuçlandı.
- Sultan Süleyman Han, döneminde Osmanlı topraklarını genişleterek 6 milyon 557 bin kilometreden 14 milyon 983 bin kilometreye çıkardı.
Sultan Süleyman Han’ın Eserleri ve Kültürel Etkisi
- Kanuni’nin İstanbul başta olmak üzere Osmanlı topraklarına çok sayıda mimari eser bıraktığı bilinmektedir. Kendisi için Mimar Sinan’a yaptırdığı Süleymaniye Camii, döneminin en önemli eserlerinden biridir.
- Sultan Süleyman Han, edebi kimliğiyle de ön plana çıkmıştır. “Muhibbi” mahlasını kullanan Kanuni’nin divanında 2 bin 779 gazel bulunmaktadır. Ayrıca tarihte en çok gazel kaleme alan kişi olarak bilinmektedir.
Sultan Süleyman Han, Osmanlı İmparatorluğu’nda 46 yıl hükümdarlık yapmış ve imparatorluğun genişlemesine, kültürel gelişimine önemli katkılarda bulunmuştur.