DOLAR 34,0972 0.22%
EURO 37,9373 0.18%
ALTIN 2.808,51-0,58
İstanbul
22°

PARÇALI AZ BULUTLU

02:00

YATSI'YA NAMAZ VAKTİ

Stratonikeia Antik Kenti Kazı Çalışmaları
18 okunma

Stratonikeia Antik Kenti Kazı Çalışmaları

ABONE OL
10 Ağustos 2024 19:03
Stratonikeia Antik Kenti Kazı Çalışmaları
0

BEĞENDİM

ABONE OL

UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’nde yer alan, dünyanın en büyük mermer kentleri arasında gösterilen Stratonikeia, “Gladyatörler Şehri” olarak da bilinmektedir. Kentte 1977 yılında başlayan kazı çalışmaları, yılın 12 ayı boyunca devam etmektedir.

Stratonikeia ve Lagina Kazı Heyeti Başkanı Prof. Dr. Bilal Söğüt, Karia bölgesinin en önemli kentlerinden biri olan Stratonikeia Antik Kenti ve Lagina Kutsal Alanı’nda arkeolojik kazı, restorasyon ve çizim çalışmalarının sürdüğünü belirtmektedir.

Bu yıl kazılara Pamukkale Üniversitesi Arkeoloji, Kültür Varlıkları Koruma ve Onarım ile Mimari Restorasyon bölümlerinden gelen öğrencilerin çoğunlukta katıldığı vurgulanmaktadır. Öğrencilerin uygulamalı çalışmalar yaparak mesleklerini en iyi şekilde öğrendikleri ifade edilmektedir.

  • Köy Meydanı’ndaki ev ve dükkanlarda yapılan çalışmalar
  • Batı Cadde’deki kütüphane ve Roma Hamamı’nda sürdürülen çalışmalar
  • Tiyatroda devam eden kazı çalışmaları

Roma Hamamı’nda geçen yıl tamamlanan kazı çalışmaları sonucunda Palaestra bölümünün ortaya çıktığı ve bu alanda sütunları ayağa kaldırma projesinin hazırlandığı belirtilmektedir. Geleceğe Miras Projesi kapsamında sütunların restore edilerek ziyaretçilere sunulacağı planlanmaktadır.

Stratonikeia’da yapılan kazı çalışmalarında Cumhuriyet, Osmanlı, Menteşe Beyliği, Bizans ve Roma dönemlerine ait kalıntılar bulunduğu ve kentin tarihi katmanlarının ortaya çıkarıldığı vurgulanmaktadır. Bölgede destek veren kurumlar arasında Kültür ve Turizm Bakanlığı, Türk Tarih Kurumu ve Pamukkale Üniversitesi bulunmaktadır.

Stratonikeia’da gerçekleştirilen kazı çalışmalarında her yıl önemli verilere ulaşıldığı ve kentin yaşayan bir arkeoloji kenti olduğu ifade edilmektedir.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP