DOLAR 34,0569 0.1%
EURO 37,9203 0.13%
ALTIN 2.817,66-0,25
İstanbul
21°

PARÇALI BULUTLU

19:21

AKŞAM'A NAMAZ VAKTİ

Sonbaharın Yaklaşmasıyla Evlerde Kışlık Konserve Hazırlığı
  • ADIM HABER
  • Ekonomi
  • Sonbaharın Yaklaşmasıyla Evlerde Kışlık Konserve Hazırlığı
19 okunma

Sonbaharın Yaklaşmasıyla Evlerde Kışlık Konserve Hazırlığı

ABONE OL
18 Ağustos 2024 13:55
Sonbaharın Yaklaşmasıyla Evlerde Kışlık Konserve Hazırlığı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Sonbahar mevsiminin gelmesiyle birlikte evlerde kışlık konserve hazırlıkları hız kazanıyor. Yaz aylarında bol miktarda bulunan meyve ve sebzeler, kış aylarında tüketilebilmek için çeşitli salça, reçel ve turşular haline getiriliyor. Bu dönemde evlerde konservelerin yapımı artarken, kavanoz kapaklarına olan talep de artıyor.

Kavanoz Kapaklarına Talep Artıyor

Ambalaj Sanayicileri Derneği (ASD) Başkanı Zeki Sarıbekir, Türkiye’de yılda yaklaşık 2 milyar adet kavanoz kapağı üretildiğini belirtirken, bunun 400 milyonunun ev konserveciliğinde kullanıldığını ifade etti. Geri kalan kısımların ise konserve üreticileri tarafından kullanıldığını dile getirdi. Sarıbekir, kavanoz kapaklarının artık züccaciyelerin yanı sıra marketlerde de kolayca bulunabildiğini söyledi.

Kavanoz Kapakları Yılda Değişmeli

Sarıbekir, kavanoz kapaklarının her yıl değiştirilmesi gerektiğini vurgulayarak, kavanozun tekrar kullanılmasının uygun olmadığını belirtti. Bu yıl ürün bakımından verimli bir yıl olduğunu belirten Sarıbekir, ürün bolluğunun ev konservesi yapımını artırdığını ifade etti.

Türkiye’de Kavanoz Kapakları Üretimi

Sarıbekir, Türkiye’de kavanoz kapakları üretiminin genel olarak yüzde 10’unun yapıldığını belirtirken, bu ürünlerin Balkan ülkeleri ve Doğu Avrupa’ya ihraç edildiğini açıkladı. Dünya genelinde geniş ağızlı kavanoz kapağı üretiminin yaklaşık 25 milyar adet olduğunu belirten Sarıbekir, Türkiye’nin bu alandaki önemine dikkat çekti.

Mevsimin En İyi Ürünleriyle Konserveler

Züccaciyeciler Derneği (ZÜCDER) Başkanı Mesut Öksüz ise meyve ve sebzelerin besin değerlerinin en yüksek olduğu mevsimde yapılan konservelerin önemine değindi. Öksüz, sağlıklı nesillerin yetiştirilmesine ve aile bütçesine katkı sağlayan konservelerin uzun süre saklanabilmesinin büyük önem taşıdığını belirtti.

Öksüz, her yıl yaklaşık 100 milyon ev konservesi ve iki katı kadar da konserve kapağı satıldığını ifade ederken, konserve kapağı fiyatlarının 2-2,5 lira arasında değiştiğini belirtti.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP