DOLAR 34,2786 0.06%
EURO 37,3876 -0.05%
ALTIN 2.915,69-0,05
İstanbul
18°

AÇIK

12:55

ÖĞLE'YE NAMAZ VAKTİ

Söke’de Pamuk Hasadı ve Değerli Söke Pamuğu
13 okunma

Söke’de Pamuk Hasadı ve Değerli Söke Pamuğu

ABONE OL
7 Ekim 2024 12:19
Söke’de Pamuk Hasadı ve Değerli Söke Pamuğu
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Ege’nin Pamuk Başkenti Söke’de Hasat Devam Ediyor

Ege’nin pamuk üretiminde öncü merkezlerinden Aydın’ın Söke ilçesinde, yaklaşık 350 bin dönüm arazide pamuk hasadı sürüyor. Yaklaşık 6 bin üreticinin geçim kaynağı olan pamuk tarlalarında, bu yıl sulama sorunları nedeniyle bir miktar verim düşüşü yaşanıyor. Hasat edilen pamuklar, makine yardımıyla toplanarak çırçır fabrikalarına gönderiliyor.

Söke Pamuğu Coğrafi İşaret Tescili Aldı

Söke Ziraat Odası Başkanı Mustafa Tanyeri, sulama ve hastalık sorunlarıyla karşılaştıklarını belirterek, kuraklık nedeniyle bazı arazilerde verim kaybı yaşandığını ifade etti. Tanyeri, geçen sezon elde ettikleri ürün miktarına bu yıl ulaşılamayacağını ancak kalitenin yüksek olduğunu vurguladı. Söke pamuğunun Avrupa Birliği’nden coğrafi işaret tescili almasıyla katma değerinin artırılması hedefleniyor.

Söke Pamuğu Kalitesi ve Değeri

Söke Ticaret Borsası Başkanı Nejat Sağel, Söke pamuğunun az çeperli, parlak, uzun lifli ve düşük sarılık değerine sahip olması nedeniyle tekstil sektöründe tercih edildiğini belirtti. Sağel, Söke pamuğundan üretilen ipliklerin ve kumaşların diğerlerinden farklı olduğunu söyledi. Coğrafi işaret almasıyla Söke pamuğunun pazarlanmasının kolaylaşacağını ve fiyat farkının oluşabileceğini ifade etti.

  • Kaliteli ve coğrafi işaretli Söke pamuğu, tekstil sektöründe tercih ediliyor.
  • Üreticiler, sulama ve hastalık sorunları nedeniyle bu sezon bir miktar verim düşüşü yaşıyor.
  • Coğrafi işaret tescili ile Söke pamuğunun değerinin artması hedefleniyor.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP