DOLAR 34,0281 0.02%
EURO 37,6368 0.29%
ALTIN 2.760,210,28
İstanbul
26°

PARÇALI BULUTLU

13:06

ÖĞLE'YE NAMAZ VAKTİ

Şirvanşahlar Sarayı: Bakü’nün Tarihi İncisi
18 okunma

Şirvanşahlar Sarayı: Bakü’nün Tarihi İncisi

ABONE OL
3 Ağustos 2024 15:07
Şirvanşahlar Sarayı: Bakü’nün Tarihi İncisi
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Bakü’nün tarihi mahallesi İçerişehir’in en yüksek noktasında konumlanan Şirvanşahlar Sarayı, ziyaretçilerin ve tarih tutkunlarının ilgisini çekiyor. Azerbaycan’da yaklaşık 700 yıl hüküm süren Şirvanşahlar Devleti tarafından 12-15. yüzyıllarda inşa edilen bu muazzam saray, UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’nde yer alıyor.

Şirvanşahlar Sarayı, 50’den fazla odaya sahip olup hükümdarların divanhanesi, türbeler, camiler, su deposu ve hamam gibi yapıları bünyesinde barındırıyor. Saraydaki bu yapıların farklı zamanlarda inşa edildiği düşünülmektedir. İki katlı olan sarayın ikinci katı, şah ve ailesinin günlük yaşamlarını geçirdiği bölüm iken birinci katı ise sarayın ihtiyaçlarının karşılandığı alan olarak kullanılmaktaydı.

Sarayın çevresinde yer alan “divanhane” adı verilen bölüm, dönemin resmi tören ve toplantılarının düzenlendiği, devlet yönetimiyle ilgili kararların alındığı önemli bir mekandır. Şirvanşahlar ailesinin çocuklarının eğitim gördüğü Keykubat Mescidi’nin kalıntıları ve Halvetiye Tarikatı’nın kurucularından Seyit Yahya Bakuvi’nin türbesi de saray kompleksinde bulunmaktadır.

Şirvanşahlar Sarayı, Osmanlı etkilerini de taşımaktadır. 1586 yılında inşa edilen ve kitabesinde Osmanlı Sultanı III. Murat’ın isminin geçtiği “Murat Kapısı” adlı kapı, sarayın önemli bir parçasını oluşturmaktadır. UNESCO tarafından “Azerbaycan mimarisinin incilerinden biri” olarak nitelendirilen bu saray, bugün müze olarak hizmet vermektedir.

Her gün birçok ziyaretçiyi ağırlayan Şirvanşahlar Sarayı’nda Azerbaycan tarihine ait çeşitli eserler sergilenmektedir.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP