DOLAR 34,0411 0.04%
EURO 37,9413 0.12%
ALTIN 2.818,50-0,22
İstanbul
22°

HAFİF YAĞMUR

13:04

ÖĞLE'YE NAMAZ VAKTİ

Rus Doğalgazı Olmadan Avrupa
12 okunma

Rus Doğalgazı Olmadan Avrupa

ABONE OL
11 Eylül 2024 16:02
Rus Doğalgazı Olmadan Avrupa
0

BEĞENDİM

ABONE OL

AB Enerji Komiseri Kadri Simson, Brüksel’de düzenlenen basın toplantısında Avrupa’nın enerji dönüşümünde attığı adımların değerlendirildiği “AB Enerji Birliği 2024” raporuna ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.

Simson, AB’nin son iki yılda yenilenebilir enerji kurulumunda hızla ilerlediğini vurgulayarak, “2024’ün ilk yarısında rüzgar ve güneş enerjisi, elektrik üretiminde ilk kez fosil yakıtları geride bırakarak yeni bir rekora imza attı.” dedi. Ayrıca, yenilenebilir enerji kaynaklarının yaygınlaşmasını sağlamak için pazar entegrasyonu, şebeke ve altyapı yatırımlarının önemine işaret etti.

Simson, AB’nin Rusya’ya olan fosil yakıt bağımlılığını azaltma konusundaki başarısından da bahsederek, “Geçmişte yılda 150 milyar metreküp gaz ithal ederken bu miktarı 50 milyar metreküpün altına indirdik. 2021’de yüzde 45 olan bağımlılık oranımız, geçen yıl yüzde 15’e geriledi.” ifadelerini kullandı.

Ayrıca, AB’nin gaz depolarının hedeflenen doluluk oranına erken ulaştığını ve gaz tüketimini önemli ölçüde azalttığını belirten Simson, Avrupa’nın enerji arz güvenliğini sağlamak adına önemli adımlar attıklarını vurguladı.

Simson, temiz enerji dönüşümü, iklim taahhütleri ve rekabet gücü açısından önem taşıyan önümüzdeki 5 yılın kritik olduğunu belirterek, “Rus gazının aşamalı olarak kaldırılması konusundaki kararlılığımız devam ediyor. AB, enerji arz güvenliğini korurken temiz enerjiye yönelerek rekabet gücünü artırmayı hedefliyor.” şeklinde konuştu.

Simson, enerji fiyatlarının yüksekliğinin Avrupa’nın uluslararası rekabet gücünü olumsuz etkilediğini belirterek, yapısal sorunların ele alınması gerektiğini ve yenilenebilir enerji kurulumunun hızlandırılmasının fiyatların düşürülmesinde önemli bir rol oynadığını ifade etti.

Enerji altyapı ve şebeke gelişimine daha fazla destek sağlanması gerektiğini vurgulayan Simson, temiz enerjiye yönelmenin önemini vurgulayarak, “Rekabet gücünü ve ekonomik dayanıklılığı artırmak için fosil yakıt ithalatını azaltarak temiz enerjiye daha fazla yatırım yapmalıyız.” dedi.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP