DOLAR 34,0383 -0.02%
EURO 37,9290 0.05%
ALTIN 2.825,110,01
İstanbul
23°

HAFİF YAĞMUR

05:11

İMSAK'A NAMAZ VAKTİ

Sıhhat alanında yeni dönem! Bakan Koca husus unsur paylaştı
198 okunma

Sıhhat alanında yeni dönem! Bakan Koca husus unsur paylaştı

ABONE OL
22 Şubat 2024 18:19
Sıhhat alanında yeni dönem! Bakan Koca husus unsur paylaştı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

TBMM Genel Heyeti’nde, ‘Sağlıkla İlgili Birtakım Kanunlarda ve 663 Sayılı Kanun Kararında Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’ görüşüldü.

Teklif kabul edilip, maddeleşti. Yeni düzenlemeye nazaran; mesleğini özgür olarak icra eden diş tabipleri, ağız ve diş sıhhati muayenehanelerinde diş tabibi istihdam edebilecek. Ebeler, olağan doğum ve riskli durumlarda tıbbi bakım ve takviyeye erişimin sağlanmasında, bayan sıhhatinin korunması, üreme sıhhati ve çocuk bakımı bahislerinde aile ve topluma verilecek danışmanlık ve eğitim hizmetlerinde misyon alacak. Ayrıyeten acil tıp ana kol uzmanlarına ağır bakım yan kısım, çocuk sıhhati ve hastalıkları uzmanlarına da toplumsal pediatri yan kol uzmanlık yapabilme imkanı veriliyor. İlaç üretimi ve ilacı piyasaya arz eden hukuksal bireylerin taşıması gereken nitelik ve kaideler Sıhhat Bakanlığınca belirlenecek. Bu doğrultuda Bakanlık düzenleme yapma yetkisine sahip olacak.

Eczanelerde yapılacak teftişler, sıhhat müfettişleri yahut sıhhat müdürleri yahut Sıhhat Bakanlığı yahut müdürlüğünce tensip edilecek resmi tabipler yahut eczacılar tarafından yapılacak. Düzenlemeyle yan kısım uzmanlığının teşvik edilmesi emeliyle uzman tabipler için öngörülen ek ödeme, yan kısım uzmanları için 200 puan arttırılarak ödenecek. Üniversiteler, Sıhhat Bakanlığına bağlı eğitim ve araştırma hastaneleriyle kullanım protokolleri yaparak, sıhhat uygulama ve araştırma faaliyetlerini yürütebilecek. Öğretim elemanları ile eğitim ve araştırma faaliyetlerinin yürütülmesi ile sıhhat hizmeti sunumu için kontrat imzalanabilecek. Düzenleme ile rastgele bir tedavi yolu yahut ruhsat yahut müsaade alınmış olsa dahi beşeri tıbbi eserler ile tıbbi aygıtların bilimsel araştırma gayesiyle beşerler üzerinde kullanılabilmesi için Sıhhat Bakanlığı’ndan müsaade alınacak.
‘OLUŞAN BELİRSİZLİK GİDERİLDİ’

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ise teklifin kabul edilmesiyle ilgili yaptığı yazılı açıklamada söyle dedi:

” Sıhhat alanında düzenlemeler getiren kanun teklifi maddeleşti. Toplumsal ve ekonomik dönüşüm, süratle gelişen teknoloji, daima değişen ve artan muhtaçlık ve talepler her sistemin daima olarak revizyonunu ve güzelleştirilmesini gerekli kılmaktadır. Daha düzgün ve kaliteli sıhhat hizmet sunumunun sağlanması ve ülkemizin sıhhat alanındaki rekabet gücünün korunması emeliyle yapılan düzenlemeler TBMM Genel Konseyinde 21 Şubat 2024 tarihinde kabul edilmiştir.

İradeleri, uğraş ve katkıları için Saygıdeğer Milletvekillerimize teşekkür ederim.

Kanunla,

1. Ağız ve diş sıhhati muayenehanelerinde ikinci bir diş doktorunun çalışabilmesi sağlanmaktadır.

2. Ebelik mesleğinin vazife tarifi güncellenerek ebelerin yetkileri artırılmaktadır.

3. Tıpta Uzmanlık Heyetinin görüşü doğrultusunda toplumsal pediatri, çocuk sıhhati ve hastalıkları ana koluna bağlı yan kol olarak ihdas edilmiş ve ayrıyeten ağır bakım yan kısmının bağlı olduğu ana kısımlara acil tip ana kısmı eklenmiştir.

4. İlaçların ruhsatlandırılması ve kontrol süreçlerinde düzenlemeler yapılmaktadır.

5. İlaç ve tıbbi aygıtlarla ilgili yapılacak klinik araştırmalar hakkında düzenlemeler yapılmaktadır.

6. Yan kısım uzmanlarının ek ödemelerinde iyileştirmeler yapılmaktadır.

7. Bilimsel araştırmaların teşviki maksadıyla sıhhat kurumlarından istenecek bilimsel görüş, proje, araştırma ve gibisi hizmetler kapsamında işçiye verilen ödeme %65’ten %85’e yükseltilmekte ve yükseköğretim kurumlarıyla uygulama birliği sağlanmaktadır.

8. Sıhhat Bilimleri Üniversitesi ile birlikte kullanılan Sıhhat Bakanlığı hastanelerine yapılan atamalara ait Bakanlık ve Üniversitenin yetkileri belirlenmiştir.

9. Öğretim elemanlarının hizmet kontratıyla ek ödeme ilişkilendirilerek kontrat fesih şartları belirlenmektedir.

10. Sıhhat turizmi faaliyeti yapan kuruluşlar Bakanlık kontrolü altına alınmıştır.

11. Anayasa Mahkemesinin iptal kararı doğrultusunda Devlet üniversitelerinde çalışan sıhhat meslek mensuplarına rücuya yönelik unsur yine düzenlenmektedir. Böylelikle Devlet üniversitelerinde çalışan sıhhat meslek mensupları, tıbbi malpraktis sonucu rücu tarafından başka kamu kurum ve kuruluşlarında çalışanlarla tıpkı haklara sahip olmaya devam edecektir.

12. Yönetim tarafından ödenen tibbi malpraktis tazminatlarının sigorta şirketlerinden tahsili sağlanmaktadır. 13.4924 sayılı Kanun’a tabi atanabilecek kontratlı işçi sayısı artırılmıştır.

14.4924 sayılı Kanun’a tabi kontratlı çalışanın süreksiz görevlendirilme sonları belirlenerek disiplin süreçleri, ek ödeme ve fesih durumunda takımlarına dönüşleri ile ilgili düzenleme yapılmıştır.

15. Aile doktorları ve aile sıhhati çalışanlarına dayanak ödemesinin yapılmasının yasal desteği oluşturulmuş, mukavele feshi keyfiliğe fırsat verilmeksizin muhakkak kriterlere bağlanmıştır.

16. Hastane uyum heyeti kurulmuştur. Böylelikle hastane hizmetlerinin daha verimli, faal ve uyum içerisinde sunulması temin edilmektedir.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP