DOLAR 34,1942 -0.06%
EURO 37,0985 -0.16%
ALTIN 2.945,740,31
İstanbul
15°

PARÇALI BULUTLU

18:28

AKŞAM'A NAMAZ VAKTİ

Samsun’da Kahverengi Kokarca ile Mücadelede Feromon Tuzakları
  • ADIM HABER
  • Yaşam
  • Samsun’da Kahverengi Kokarca ile Mücadelede Feromon Tuzakları
3 okunma

Samsun’da Kahverengi Kokarca ile Mücadelede Feromon Tuzakları

ABONE OL
17 Ekim 2024 13:37
Samsun’da Kahverengi Kokarca ile Mücadelede Feromon Tuzakları
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Samsun Büyükşehir Belediyesi ve Tarım ve Orman Müdürlüğü İşbirliği

Samsun Büyükşehir Belediyesi ve Tarım ve Orman Müdürlüğü, kentte yaygınlaşan kahverengi kokarca zararlısına karşı mücadele etmek amacıyla feromon tuzakları kullanmayı planlıyor. Belediye tarafından temin edilen 950 feromon tuzak, köylere bir hektar aralıklarla yerleştirilerek kahverengi kokarcaların etkisiz hale getirilmesi hedefleniyor.

Feromon Tuzaklarının Kullanımı

Tuzaklar, evlere yakın ağaçlara asılarak kahverengi kokarcayı çekmek için özel kokularla donatılıyor. Zararlının tuzak içine çekilmesiyle birlikte ilaçlama yapılarak yok edilmesi sağlanıyor. Aynı zamanda köy ve mahallelerde kahverengi kokarcanın kışın konaklayabileceği kapalı alanlar da ilaçlanıyor.

Üç Farklı Mücadele Yöntemi

Samsun Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam, AA muhabirine verdiği demeçte, kahverengi kokarca ile biyolojik, biyoteknik ve kimyasal yöntemlerle mücadele ettiklerini belirtti. Sağlam, “Kışlaklara yakın bölgelerde çiftçilerimize tuzaklar verildi. Bu tuzaklar, zararlının ağaçlardan kışlağa geçişini engelleyecek. ‘Cezbet, ilaçla yok et’ stratejisini uyguluyoruz. Tuzaklarda toplanan zararlıları ilaçlayarak yok ediyoruz,” dedi.

Kış Döneminde Önleyici Tedbirler

Sağlam, Şubat ve Mart aylarında zararlının konakladığı alandan çıkarken feromon tuzaklarıyla yeniden yakalanmasını amaçladıklarını belirterek şöyle konuştu: “Arazilerde hemen kimyasal mücadeleye girişilmemelidir. Önce kışı geçirdiği alanları, ardından kışlaktan bahçelere çıkacağı yerleri kontrol edeceğiz. Bahçelerde şu anda ilaçlama yapmamız gereksizdir. Çiftçilerimiz tarım müdürlüklerimizle koordineli çalışmalıdır. Mücadele sadece devletin değil, çiftçilerimizin de ortak çabası olmalıdır.”

Kahverengi Kokarcanın Üreme Hızına Dikkat

Sağlam, kahverengi kokarcanın yılda 10 kez yavru bıraktığına dikkat çekerek, “Bir tanesini öldürmekle 250-300 tanesini yok etmiş oluyoruz. Bir milyon taneyi öldürdüğümüzde ise 300 milyonunu yok etmiş oluyoruz. Bu nedenle her yerde mücadele edeceğiz ve gördüğümüz yerde yok edeceğiz,” dedi.

Çiftçilere Destek ve Feromon Tuzaklarının Dağıtımı

Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Dairesinden Ziraat Yüksek Mühendisi Hicran Çıkış Kanca, çiftçilere 950 feromon tuzak dağıttıklarını belirtti. Kanca, “Her bir tuzak bir hektarlık alana yerleştiriliyor. Böylece 9 bin 500 dekar alanda kahverengi kokarca takibi yapıyoruz. Tuzaklar, böceklerin doğal kimyasal sinyallerini kullanarak onları çekiyor. Bu sayede sadece hedef böceği yakalıyoruz,” dedi.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP