Ondokuz Mayıs Üniversitesi, İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi, Coğrafya Bölümü Başkanı Prof. Dr. Ali Uzun, rip akıntıları hakkında önemli bilgiler verdi.
Rip akıntısı, sığ kıyılarda görülen ve kıyıdan açığa doğru kısa süreli ve hızlı bir akıntıdır. Genişliği 8-10 metreden 20-30 metreye kadar değişebilir ve hızı saniyede 1-2 metre olabilir. Akıntıya kapılanlar, açığa doğru sürüklenirler ve bu nedenle rip akıntısına “çeken akıntı” da denir.
Rip akıntısı, kıyının arazi yapısı ve rüzgarlı hava şartlarına bağlı olarak oluşan sık dalgalardan etkilenir. Açık denizde ilerleyen dalgaların kıyıya yığılması sonucu rip akıntıları oluşur. Türkiye’nin özellikle Karadeniz kıyıları gibi belirli alanlarda sıkça görülür.
Rip akıntıları, kumsallarda kumları karıştırarak bulanık bir görüntü oluştururlar. Yüzeyde sakin bir su yüzeyi oluşturdukları için tanınmaları zordur. Akıntıya kapılanlar, sakin kalmalı ve su üstünde kalmalıdırlar. Akıntı hızla ortaya çıkar ve 2-3 dakika içinde son bulur. Kurtulma yöntemi ise akıntı yönüne paralel yüzerek karaya ulaşmaktır.
Rip akıntılarına bağlı boğulmaların azaltılmasında eğitimin önemi büyüktür. Yüzme eğitimi sırasında rip akıntıları ve plaj bayrakları gibi konuların öğretilmesi hayati önem taşır.
Muhabir: Hatice Karahan, Sena Çavuş, Afra Betül Özdemir
GÜNDEM
25 gün önceGÜNDEM
27 gün önceGÜNDEM
30 gün önceYAŞAM
30 Kasım 2024YAŞAM
30 Kasım 2024YAŞAM
30 Kasım 2024YAŞAM
30 Kasım 2024