DOLAR 34,1127 0.27%
EURO 38,1065 0.11%
ALTIN 2.860,211,10
İstanbul
21°

PARÇALI BULUTLU

16:29

İKİNDİ'YE NAMAZ VAKTİ

Prof. Dr. Şefik Hoşal: Baş ve Boyun Kanserleri Hakkında Bilinmesi Gerekenler
  • ADIM HABER
  • Sağlık
  • Prof. Dr. Şefik Hoşal: Baş ve Boyun Kanserleri Hakkında Bilinmesi Gerekenler
2 okunma

Prof. Dr. Şefik Hoşal: Baş ve Boyun Kanserleri Hakkında Bilinmesi Gerekenler

ABONE OL
20 Eylül 2024 12:35
Prof. Dr. Şefik Hoşal: Baş ve Boyun Kanserleri Hakkında Bilinmesi Gerekenler
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Avrupa Baş Boyun Derneği (EHNS) ve Baş ve Boyun Kanserleri Derneği Genel Sekreteri Prof. Dr. Şefik Hoşal, yüz, baş ve boyun bölgesinde gelişen tümörlerin baş boyun kanserleri kategorisine girdiğini belirtti. Her yıl dünya genelinde ortalama 700 bin kişinin baş boyun kanserleri teşhisi aldığını aktaran Hoşal, bu tür tümörlerin kansere bağlı ölümler arasında altıncı sırada yer aldığını vurguladı. Erken evrelerde tedavi edilen hastaların başarı oranının yüzde 80’lere ulaştığını ancak ileri evrelerde bu oranın yüzde 40’lara kadar düştüğünü belirtti.

Baş boyun kanserlerinin erkeklerde kadınlara göre 2 ila 4 kat daha fazla görüldüğünü dile getiren Hoşal, özellikle 40 yaş üstü erkeklerin belirtileri fark etmeleri gerektiğini söyledi. Hastalığın genellikle ileri yaşlarda ortaya çıktığını ancak son yıllarda gençlerde de artış gözlendiğine değinen Hoşal, hastalığın belirtilerinin dilde veya ağız içinde iyileşmeyen yaralar, ses kısıklığı, yutma güçlüğü, boyun şişliği gibi belirtilerle kendini gösterebileceğini belirtti.

Baş boyun kanserlerinin önemli risk faktörlerinden birinin sigara kullanımı olduğunu vurgulayan Hoşal, sigaranın yanı sıra yoğun alkol tüketiminin de riski artırdığını ifade etti. Ayrıca, HPV ve EBV gibi virüslerin de risk faktörleri arasında yer aldığını belirtti. Tanı için detaylı muayenenin önemine değinen Hoşal, hastaların belirtilerini ciddiye almaları ve gecikmeden doktora başvurmaları gerektiğini vurguladı.

  • Hoşal, baş boyun kanserlerinin genelde geç dönemde teşhis edildiğine dikkat çekti.
  • Tedavinin temel olarak cerrahi müdahale olduğunu belirten Hoşal, fonksiyon korumaya yönelik cerrahi tekniklerin geliştiğini ifade etti.
  • Lazer tedavisi ve robotik cerrahi gibi yeni teknolojilerin baş boyun kanserlerinde etkili olduğunu belirtti.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP