Genel Kurul’da kabul edilen maddelere göre, öğretmen ve yöneticilere Devlet Memurları Kanunu kapsamında başarı belgesi, üstün başarı belgesi ve ödül verilebilecek. Öğretmen ve yöneticiler hakkında Devlet Memurları Kanunu disiplin hükümleri uygulanacak. Ancak öğretmen ve yöneticilerden; öğrencilere ve eğitim süreçlerine ilişkin ses veya görüntüleri ilgili mevzuatında belirlenmiş usuller dışında paylaşanlara kınama; ilgili mevzuatı gereği yapılanlar dışında öğrencilere menfaat karşılığında özel ders veren veya özel ders için yönlendirme yapanlara, öğretmenlik mesleğiyle bağdaşmayacak şekilde öğrencilere olumsuz örnek teşkil edecek söz, davranış, hal ve hareketlerde bulunanlara, öğrencilerin ders başarılarının değerlendirilmesinde taraflı davrananlara, eğitim öğretim sürecinde Bakanlıkça onaylanan öğretim programının belirlediği amaç ve hedeflere aykırı faaliyet ve uygulamalar yapanlara aylıktan kesme cezası verilecek. Devlet Memurları Kanunu’nun ilgili hükümleri saklı kalmak kaydıyla, Türk Ceza Kanunu’nda düzenlenen uyuşturucu veya uyarıcı madde imal ve ticareti, uyuşturucu ya da uyarıcı madde kullanılmasını kolaylaştırma, kullanmak için uyuşturucu veya uyarıcı madde satın almak, kabul etmek yahut bulundurmak ya da uyuşturucu veya uyarıcı madde kullanmak, hayasızca hareketler, müstehcenlik ve fuhuş suçları ile cinsel dokunulmazlığa karşı suçlardan mahkum olanların öğretmenliği sona erecek.
Teklif üzerine söz alan Saadet Partisi Grup Başkanvekili İsa Mesih Şahin, düzenlemeyle Milli Eğitim Akademisi kurulmasının öngörüldüğünü belirterek, “Burada amaç olarak ‘nitelikli eğitim için nitelikli öğretmen’ bakış açısını ortaya koyuyorsunuz. Peki, soruyorum şimdi, ücretli öğretmenlik uygulamasını da kaldıracak mısınız? Bu uygulama üzerinden alacağınız öğretmenlerimiz akademi eğitiminden geçmeden mi hizmet verecek?” diye sordu.
MHP Ankara Milletvekili Mevlüt Karakaya, kanun teklifinin öğretmenlerin hak ve statülerini güçlendirmeyi hedefleyen, eğitim sisteminin sürdürülebilir gelişimi açısından önemli bir adımı temsil ettiğini belirterek, “Öğretmenlik Meslek Kanun Teklifi’nin elbette eksikleri olabilir. Yapılan eleştirilerin haklı yanları da olabilir ancak kabul etmeliyiz ki bu yasa teklifinin kabul edilmesiyle birlikte önemli bir açık kapatılacak, eksiklik giderilecektir.” dedi.
DEM Parti İstanbul Milletvekili Keziban Konukcu, okullarda temizlik ve güvenlik sorunu yaşandığını belirterek, “Taşımalı eğitimde bu tasarruf tedbirleri kapsamı altında servisler kaldırıldı, yemek hakkı kaldırıldı. Köylerdeki çocukların, taşımalı eğitimle eğitim alan çocukların eğitim öğretim hakkı engelleniyor ve en çok da bundan kız öğrenciler mağdur oluyorlar; bunun da mutlaka gözden geçirilmesi gerektiğini düşünüyoruz.” ifadelerini kullandı.
Öğretmenlerin özlük haklarını iyileştirmek adına yapılan düzenlemelerin devam edeceği vurgulanmıştır. Öğretmenlik Meslek Kanunu kapsamında uzman öğretmenlik ve başöğretmenlik sistemiyle özlük haklarının iyileştirildiği belirtilmiştir.
Genel Kurul’da, Öğretmenlik Mesleği Kanunu Teklifi’nin 3 maddesinin daha kabul edilmesinin ardından TBMM Başkanvekili Bekir Bozdağ, alınan karar gereği birleşimi 8 Ekim Salı günü saat 15.00’te toplanmak kapattı.
GÜNDEM
15 gün önceGÜNDEM
17 gün önceGÜNDEM
20 gün önceYAŞAM
28 gün önceYAŞAM
28 gün önceYAŞAM
28 gün önceYAŞAM
20 Kasım 2024