Sultanhisar ilçesinde Aydın Dağlarının eteğinde bulunan Nysa Antik Kenti’nde gerçekleştirilen kazılar, Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Serdar Hakan Öztaner liderliğinde yürütülmektedir. Bu antik kent, Akharaka Tapınağı ve Anadolu’nun en iyi korunmuş kütüphanelerinden birine ev sahipliği yapmaktadır. Ayrıca, tiyatro, stadyum ve meclis yapısıyla dikkatleri üzerine çekmektedir.
Nysa Antik Kenti Kazı Başkanı Prof. Dr. Öztaner, yaptığı açıklamada, antik kentin eğitim ve kültür merkezi olduğunu ve Roma döneminde bu özelliğiyle tanındığını belirtmiştir. Restorasyon çalışmalarının yanı sıra kazı çalışmalarının da devam ettiğini vurgulayan Öztaner, heyecan verici bir sezonun başladığını ifade etmiştir.
Öztaner, Nysa Antik Kenti’nde ızgara planlı cadde ve sokak sistemi üzerinde çalışmaların sürdüğünü belirtmiş ve Efes, Magnesia ve Tralleis güzergahındaki ana ticaret yoluna bağlantı sağlayan bir caddeye ulaştıklarını aktarmıştır. Kazı ekibi, kentin kuzey-güney yönlü ana caddesini bulmanın heyecanını yaşamaktadır.
Kazı çalışmaları sırasında 11. yüzyıla ait 47 geç dönem mezarı keşfettiklerini ve bu mezarlar arasında bebek ve çocuk mezarlarının çoğunlukta olduğunu belirten Öztaner, bu durumun o dönemde kentte salgın hastalıkların varlığına işaret edebileceğini dile getirmiştir.
Öztaner, kazılar sırasında açılan mezarların arasında bir oda mezarının bulunduğunu ve mezarın sahibinin bir kadın olduğunu belirtmiştir. Kadının yaklaşık kırklı yaşlarında olduğunu ve dokuma işi yaptığını gösteren buluntuların mezarla birlikte ortaya çıktığını ifade etmiştir.
Kentin son dönemlerinde daha fakir ve düzensiz yerleşimlerin olduğunun anlaşıldığını belirten Öztaner, bulunan antik cadde üzerindeki çalışmaların Nysa Antik Kenti’nin tarihine ışık tutacağını ve 2 bin yıl öncesine ait bu önemli yapıyı gün yüzüne çıkaracaklarını sözlerine eklemiştir.
GÜNDEM
16 gün önceGÜNDEM
18 gün önceGÜNDEM
21 gün önceYAŞAM
29 gün önceYAŞAM
29 gün önceYAŞAM
29 gün önceYAŞAM
21 Kasım 2024