DOLAR 34,2599 0.02%
EURO 37,4167 0.01%
ALTIN 2.918,150,04
İstanbul
20°

AÇIK

05:44

İMSAK'A NAMAZ VAKTİ

Numan Kurtulmuş’un Uluslararası Diplomasi Faaliyetleri
8 okunma

Numan Kurtulmuş’un Uluslararası Diplomasi Faaliyetleri

ABONE OL
9 Ekim 2024 11:51
Numan Kurtulmuş’un Uluslararası Diplomasi Faaliyetleri
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Numan Kurtulmuş, parlamenter diplomasi kapsamında Azerbaycan ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne iki kez olmak üzere 19 farklı ülkeye resmi ziyaret gerçekleştirdi. 3 uluslararası toplantıya katılan Kurtulmuş, diğer parlamentolar veya uluslararası parlamenter asambleler tarafından düzenlenen toplam 9 genel kurul toplantısı, konferans ve sempozyuma iştirak etti.

Kurtulmuş’un Gerçekleştirdiği Görüşmeler

Kurtulmuş, göreve geldiği günden bu yana dış ilişkiler faaliyetleri çerçevesinde; 12 cumhurbaşkanı/devlet başkanı, 3 devlet başkanı yardımcısı, 59 meclis/senato başkanı, 5 meclis/senato başkan yardımcısı, 6 başbakan, 1 başbakan yardımcısı, 9 bakan, 6 uluslararası örgüt ve parlamenter asamble başkanı, 4 parlamentolar arası dostluk grubu başkanı ve komisyon başkanı, 41 büyükelçi ve 15 farklı heyetle görüşme gerçekleştirdi.

Kurtulmuş’un Gazze Konusundaki Çalışmaları

İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırılarına karşı her platformda girişimde bulunan Kurtulmuş, yaklaşık 200 isimle görüşme yaparak Gazze’deki insanlık dışı katliamlara karşı Türkiye’nin desteğini sağladı. Gazze’yi gündeme getirerek uluslararası camianın siyonist rejime karşı harekete geçirilmesi için çaba harcadı.

Kurtulmuş’un Uluslararası İlişkilerdeki Rolü

Kurtulmuş, uluslararası ilişkilerde Türkiye’nin sesini yükseltmek amacıyla yaptığı görüşmelerde işbirliği çağrısında bulunarak adil, etkin, barışı esas alan bir uluslararası sistemin kurulabilmesi için çaba sarf etti.

TBMM Genel Kurulu Kararları

TBMM Genel Kurulu, İsrail’in saldırılarına karşı alınan inisiyatiflerle Netanyahu hükümetinin işlediği insanlık suçlarına tepkisini dile getirdi. Ortak bildiriler ve tezkere kararları ile Gazze halkının yanında olundu.

TBMM’nin Uluslararası Hukuk Konusundaki Çalışmaları

TBMM hukuk heyeti, Güney Afrika Cumhuriyeti’nin İsrail aleyhine Uluslararası Adalet Divanı’nda açtığı “soykırım” davasını takip ederek Türkiye’nin müdahillik başvurusunda bulundu. Ayrıca Kamu Denetçiliği Kurumu tarafından hazırlanan “Gazze: İnsanlığın Felaketi” raporu ile İsrail’in işlediği insani suçlar belgelerle kayıt altına alındı.

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas’ın TBMM Ziyareti

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, TBMM Genel Kurulu’na davet edilerek İsrail’in Filistin’deki saldırılarını dünyaya duyurdu. Abbas’ın yaptığı konuşma ile insanlık, adalet ve barış cephesinde olunduğu ilan edildi.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP