DOLAR 34,0071 -0.17%
EURO 38,0743 0.4%
ALTIN 2.829,920,98
İstanbul
21°

AZ BULUTLU

05:14

İMSAK'A NAMAZ VAKTİ

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg’in Veda Konuşması
1 okunma

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg’in Veda Konuşması

ABONE OL
19 Eylül 2024 21:12
NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg’in Veda Konuşması
0

BEĞENDİM

ABONE OL

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, görevi devretmesine günler kala yapmış olduğu veda konuşmasında, Avrupa’nın güvenliği için Türkiye’den kuzeyde Norveç’e kadar NATO şemsiyesine ihtiyaç olduğunu belirtti.

Stoltenberg, 10 yıllık görev süresi boyunca NATO’nun önemli dönüşümler geçirdiğini vurgulayarak, Rusya’nın Kırım’ı ilhakı, terör örgütü DEAŞ’ın yükselişi, Kovid-19 salgını, Rusya-Ukrayna Savaşı gibi olaylarla karşı karşıya kalındığını ifade etti.

Aldığı Dersler ve Vurguladığı Konular

  • Güçlü Savunma: Stoltenberg, müttefiklerin savunmaya daha fazla kaynak ayırmaları gerektiğini belirtti ve GSYH’nin en az yüzde 2’sinin savunmaya ayrılmasının artık yeterli olmadığını dile getirdi.
  • Özgürlük ve Ticaret: Özgürlüğün serbest ticaretten daha önemli olduğunu vurgulayan Stoltenberg, Çin ile ilişkilerde kısa vadeli ekonomik çıkarların uzun vadeli güvenlik ihtiyaçlarına tercih edilmemesi gerektiğini belirtti.
  • Askeri Güç ve Diyalog: Stoltenberg, askeri gücün diyalog için önemli olduğunu ve Ukrayna’daki savaşın bitirilmesi için Putin’in hesaplarının değiştirilmesi gerektiğini ifade etti.
  • Afganistan Deneyimi: Afganistan’da uzun süren görevin maliyetinin arttığını belirten Stoltenberg, herhangi bir askeri operasyonun amacının açıkça tanımlanması gerektiğine vurgu yaptı.
  • Transatlantik İlişkiler: Atlantik’in iki yakası arasındaki bağın asla hafife alınmaması gerektiğini belirten Stoltenberg, Avrupa’nın NATO olmadan güvenliğini sağlayamayacağını vurguladı.

Stoltenberg’in veda konuşmasında, NATO’nun gelecekteki başarısının anahtarı olarak belirttiği güçlü savunma, özgürlük ve ticaret ilişkileri, askeri güç ve diyalog, Afganistan deneyimi ve transatlantik ilişkiler konularında yaptığı vurgular önemliydi.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP