DOLAR 33,9910 -0.03%
EURO 37,8391 0.32%
ALTIN 2.747,620,72
İstanbul
26°

AÇIK

13:08

ÖĞLE'YE NAMAZ VAKTİ

Muğla Emceği Bitkisinin Keşfi
32 okunma

Muğla Emceği Bitkisinin Keşfi

ABONE OL
23 Temmuz 2024 17:58
Muğla Emceği Bitkisinin Keşfi
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Ege Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi olan Prof. Dr. Hasan Yıldırım, doğasever Yasemin Silier’in Muğla’nın Akyaka bölgesinde paylaştığı bitki fotoğraflarından ilham alarak yeni bir keşfe imza attı. Yıldırım, emekli İngilizce öğretmeni Bülent Elmas ve doktora öğrencisi Tuğkan Özdöl ile birlikte Göcek Tüneli yakınlarındaki alanda Muğla emceği adını verdikleri yeni bir bitki türü keşfettiler.

Yıldırım, Mersin Üniversitesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Rıza Binzet’in de desteğiyle hazırladıkları bilimsel makaleyi Yeni Zelanda kökenli Phytotaxa Dergisi’ne gönderdiler ve makale yayımlandı. Böylece, literatüre “Onosma serpentinica” adıyla yeni bir bitki türü eklendi.

Prof. Dr. Hasan Yıldırım, keşfedilen bu türün, ülkemizdeki emzik otu ailesine ait olup Muğla’ya özgü bir endemik tür olduğunu belirtti. Türkiye’deki bu bitki ailesinin toplam tür sayısının 105’e çıktığını ve 62 tanesinin ülkemize özgü endemik türlerden oluştuğunu açıkladı.

Yıldırım, keşfedilen Muğla emceği bitkisinin doğu Anadolu ve İç Anadolu’da yaygın olarak bulunan kaya emceği türünden farklı olduğunu vurgulayarak, bu keşfin ülkemizin bitki çeşitliliği açısından önemli bir katkı olduğunu ifade etti.

Yeni keşfedilen bitki türünün korunması için tür eylem çalışmalarının başlatılmasının gerekliliğine değinen Yıldırım, çalışmada emeği geçenlere teşekkürlerini iletti.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP