Gelişen teknoloji, uzay araştırmalarında yeni ufuklar açıyor. Çin Bilim ve Teknoloji Üniversitesi araştırmacıları, Mars’ta kullanılmak üzere tasarlanan ve atmosferden enerji toplayabilen bir batarya geliştirdiklerini duyurdular. Bu yenilikçi pil, 1350 saatten fazla yani iki Mars ayı boyunca kesintisiz çalışabiliyor.
Batarya, Mars’ın sert atmosfer koşullarına karşı dayanıklılık gösteriyor. Gece ve gündüz arasında sıfırdan 60 dereceye kadar değişen sıcaklıklar altında işlevini koruyabiliyor. Sıradan piller gibi enerji depolamak yerine, kimyasal reaksiyonlar ile sürekli olarak elektrik üretebiliyor ve güneş ile nükleer enerji kaynaklarından şarj edilebiliyor.
Üniversitedeki araştırmacılardan Xiao Xu, pilin çalışma prensipleri hakkında yaptığı açıklamada, Mars atmosferindeki karbondioksit, oksijen ve karbonmonoksiti kullanarak enerji üretebildiğini belirtti. Bu buluş, enerji ihtiyacını yerinde karşılayarak uzay görevlerini daha ekonomik hale getirebilir.
Xiao, bu tür bataryaların uydu fırlatma maliyetlerini önemli ölçüde düşürebileceğine dikkat çekti. Dolayısıyla, Mars ve diğer gezegenlere yapılacak olan uzay görevlerinde bu teknoloji büyük bir fayda sağlayabilir.
GÜNDEM
15 gün önceGÜNDEM
17 gün önceGÜNDEM
20 gün önceYAŞAM
28 gün önceYAŞAM
28 gün önceYAŞAM
28 gün önceYAŞAM
30 gün önce