Siyasi, ilmi, fikri ve sosyal değişimlerin hüküm sürdüğü dönemde önemli eserlere imza atan Mahir İz, tasavvuf, edebiyat ve felsefe alanlarında uzmanlaşmış bir isimdir.
1895 yılında İstanbul’da dünyaya gelen Mahir İz, kadılık yapan Külahizade Seyyid İsmail Abdulhalim Efendi ile Şerife Raife Hanım’ın oğludur. İlk ve orta eğitimini farklı şehirlerde tamamlayan Mahir İz, edebiyat tarihçisi Fahir İz’in ağabeyidir. Kendisine özenle verilen eğitimin yanı sıra özel dersler de almıştır.
Lise eğitimini Ankara Sultanisi’nde tamamlayan İz, daha sonra İstanbul İmam Hatip Okulu’nda öğretmenlik yapmıştır. Edebiyat alanında Maksud Kamuran mahlasıyla şiirler yazan Mahir İz, pek çok önemli dergide eserlerini okuyucularla buluşturmuştur.
Öğretmenlik hayatına büyük önem veren Mahir İz, emekli olduktan sonra da eğitim alanında aktif kalmış, çeşitli dersler vermiş ve pek çok öğrencinin yetişmesine katkı sağlamıştır.
İslam bilimi ve tasavvuf konularında araştırmalar yapan Mahir İz, Ahmet Cevdet Paşa’nın eserini sadeleştirerek geniş kitlelere ulaşmasını sağlamıştır. Öğretmenlik mesleğine olan bağlılığıyla tanınan İz, talebelerine sürekli olarak rehberlik etmiş ve onların yeteneklerini geliştirmeye çalışmıştır.
Yazar, aynı zamanda İstanbul’un önemli mekanlarında düzenlediği ilim ve irfan sohbetleriyle de tanınmaktadır. Anılarını kaleme alarak “Yılların İzi” kitabını yazan Mahir İz, eğitim ve edebiyat dünyasına büyük katkılar sağlamıştır.
Mahir İz, 1974 yılında vefat etmiş ve Erenköy Sahrayı Cedid Mezarlığı’na defnedilmiştir. Taşına talebesi Prof. Dr. Uğur Derman tarafından “Muallim Mahir İz” yazılı kitabe işlenmiştir.
Usta yazar Mahir İz, “Hoca’nın Seçtikleri” adlı şiir seçkisi ve sadeleştirme eserleriyle edebi dünyaya değerli katkılar sunmuştur.
GÜNDEM
12 gün önceGÜNDEM
14 gün önceGÜNDEM
17 gün önceYAŞAM
25 gün önceYAŞAM
25 gün önceYAŞAM
25 gün önceYAŞAM
27 gün önce