DOLAR 34,0176 -0.02%
EURO 37,8976 0.04%
ALTIN 2.815,85-0,32
İstanbul
22°

HAFİF YAĞMUR

13:04

ÖĞLE'YE NAMAZ VAKTİ

Kubadabad Sarayı: Beyşehir Gölü Kıyılarında Bir Tarih Hazinesi
  • ADIM HABER
  • Yaşam
  • Kubadabad Sarayı: Beyşehir Gölü Kıyılarında Bir Tarih Hazinesi
6 okunma

Kubadabad Sarayı: Beyşehir Gölü Kıyılarında Bir Tarih Hazinesi

ABONE OL
14 Eylül 2024 15:56
Kubadabad Sarayı: Beyşehir Gölü Kıyılarında Bir Tarih Hazinesi
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Beyşehir Gölü’nün eşsiz manzarasına hakim Anamas Dağları’nın eteklerinde yer alan Kubadabad Sarayı, Selçuklu Sultanı 1. Alaaddin Keykubad’ın emriyle 1226 yılında inşa edilmeye başlanmıştır. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın izniyle 1980 yılından bu yana devam eden kazı çalışmalarıyla sarayın kalıntıları gün yüzüne çıkarılmaktadır.

Konuşan Ankara Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Kubadabad Sarayı Kazı Başkanı Doç. Dr. Muharrem Çeken, Kubadabad Sarayı’nın Anadolu Selçuklu döneminde inşa edildiğini belirtmiştir. Beyşehir Gölü çevresindeki benzersiz doğal güzelliklerle çevrili olan Kubadabad Sarayı, 14. yüzyıl başlarına kadar kullanılmıştır.

Kubadabad Saray Külliyesi, Türk sanatı ve arkeolojisi açısından büyük öneme sahip mimarisi ve çinileriyle tanınmaktadır. Sarayın av seremonilerine ev sahipliği yaptığını belirten Çeken, “Kubadabad’da ortaya çıkardığımız şikarhane (av köşkü), Anadolu Selçuklularına ait en iyi korunmuş şikarhanelerden biridir. Av sahasının sınırlarını belirlemek için yapılan çalışmalar da büyük önem taşımaktadır.” şeklinde konuşmuştur.

Doç. Dr. Çeken, bu yılki kazı sezonunda sarayın güneyindeki avlakta çalışmaların devam ettiğini ve yeni yapı kalıntılarına ulaşıldığını belirtmiştir. Saray alanında yer alan bu yapıların bir kuşhane veya gözetleme kulesi olabileceğini belirten Çeken, kazı çalışmalarının ilerleyen süreçte daha fazla bilgi sunacağını ifade etmiştir.

  • Kültür ve Turizm Bakanlığı
  • Ankara Üniversitesi
  • Konya Büyükşehir Belediyesi

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP