DOLAR 34,0183 -0.05%
EURO 37,8836 -0.02%
ALTIN 2.814,86-0,35
İstanbul
22°

HAFİF YAĞMUR

13:04

ÖĞLE'YE NAMAZ VAKTİ

Koza Han Köşk Mescidi: Tarihi ve Mimari Bir Miras
8 okunma

Koza Han Köşk Mescidi: Tarihi ve Mimari Bir Miras

ABONE OL
13 Eylül 2024 18:10
Koza Han Köşk Mescidi: Tarihi ve Mimari Bir Miras
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Koza Han Köşk Mescidi

UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne Eklenen Tarihi Bir Mekan

Koza Han, Bursa’da bulunan ve 2014 yılında UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne dahil edilen Tarihi Çarşı ve Hanlar Bölgesi’nde yer alan önemli bir yapılardan biridir. Hanın avlusunda bulunan köşk mescidi, Anadolu Selçuklu döneminin bir geleneği ve erken Osmanlı mimarisinin güzel bir örneği olarak bilinmektedir.

Köşk Mescidinin Tarihi ve Mimari Özellikleri

Koza Han’ın avlusunda yer alan köşk mescidi, Sultan 2. Bayezid tarafından 1490-1491 yıllarında mimar Abdül-Ula Bin Pulad Şah’a yaptırılmıştır. 30 kişinin aynı anda ibadet edebildiği bu mescid, zaman içinde birkaç kez onarımdan geçmiştir. Hanın sembol yapılarından biri olan köşk mescidinde, 534 yıldır han esnafı, müşteriler ve ziyaretçiler namazlarını kılmaktadır.

Köşk Mescidi ve Ticaretin Birleşimi

Bursa Uludağ Üniversitesi Tarih Bölümü Başkanı Prof. Dr. Hasan Basri Öcalan’a göre, hanlar ve içlerinde bulunan mescitler, İslam’daki bütünlüğü temsil etmektedir. İslam dininde ticari hayat ile dini ibadetlerin bir arada olduğuna işaret eden Öcalan, köşk mescidinin tüccarların ticaret hayatlarını aksatmadan ibadetlerini yerine getirebilmeleri için yapıldığını belirtmektedir.

Estetik ve Orijinallik

Prof. Dr. Öcalan’a göre, Köza Han’ın köşk mescidi, günümüze kadar orijinalliğini koruyabilmiş nadir yapılardan biridir. Sultan 2. Bayezid’in yaptırdığı bu mescid, hem estetik açıdan hem de mimari özellikleriyle dikkat çekmektedir. Köşk mescidi, özgün yapısı ve tarihi dokusuyla ziyaretçilerini büyülemektedir.

Mirasın Korunması

Öcalan, bu tür tarihi ve mimari yapıların geçmişten gelen bir miras olduğunu vurgulayarak, bu mirasın korunması gerektiğini belirtmektedir. Bursa’nın deprem kuşağında bulunmasına rağmen Köza Han Köşk Mescidi gibi yapıların hala ayakta olmasının önemine dikkat çekmektedir.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP