DOLAR 34,0164 -0.15%
EURO 38,0751 0.42%
ALTIN 2.827,240,88
İstanbul
23°

PARÇALI BULUTLU

16:32

İKİNDİ'YE NAMAZ VAKTİ

Konya’da Kubadabad Sarayı ve Kuruyan Gençlik Pınarı
1 okunma

Konya’da Kubadabad Sarayı ve Kuruyan Gençlik Pınarı

ABONE OL
19 Eylül 2024 14:29
Konya’da Kubadabad Sarayı ve Kuruyan Gençlik Pınarı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Konya’da Selçuklu sarayı Kubadabad’ın yanı başında bulunan, tarihi kaynaklarda Gençlik Pınarı olarak da adlandırılan su kaynağı kurudu. Beyşehir Gölü’nün hemen yanında, Anamas Dağları’nın eteklerinde, Selçuklu Sultanı 1. Alaaddin Keykubad’ın emriyle 1226’da inşasına başlanan Kubadabad Sarayı’nın kalıntılarında Kültür ve Turizm Bakanlığının izniyle 1980’den bu yana kazı çalışmaları sürüyor.

Keşfinin 75’inci yılında kazının devam ettiği Kubadabad Sarayı’nda iklimsel değişikliğin etkileri gözlemleniyor. Sarayın çevresindeki Gençlik ve Gürlevi pınarları kuraklıktan olumsuz etkilendi. Ankara Üniversitesi Öğretim Üyesi, Kubadabad Sarayı Kazı Başkanı Doç. Dr. Muharrem Çeken, sarayın yanı başındaki pınarlarda iklim değişikliği ve kuraklığın izlerinin görüldüğünü belirtiyor.

  • Gençlik Pınarı için kaynaklarda “Suyunu içen gençleşir” ifadesi yer alıyor.
  • İbn-i Bibi’nin eserinde anlatılan Gençlik Pınarı günümüze kadar ulaşmış olsa da kuruduğuna tanıklık ediliyor.
  • Sarayın güneyinde yer alan Gürlevi Pınarı da son yıllarda kurudu ve sadece az miktarda su birikintisi kaldı.

Çeken, uzun yıllar bölgede çalışma yaptığını belirterek, “İbn-i Bibi’de Gençlik Pınarı için ‘Orada yer alan pek çok pınarlardan birisi Gençlik Pınarı’dır. Suyunu içen gençleşir’ şeklinde ifade geçer. Aşağı yukarı 30 yıldır dahil olduğum bu kazıda, bu pınarın suyunu uzun yıllar kullandık. Şu anda kullanamıyoruz.” şeklinde konuştu.

Gençlik Pınarı ve Gürlevi Pınarı gibi su kaynaklarının kuruması, iklim değişikliği konusundaki endişeleri artırıyor. Umarız yağışlar artar, Anamas Dağı’nın karı bol olur ve bu önemli su kaynakları yeniden eski canlılığına kavuşur.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP