DOLAR 35,1931 0.06%
EURO 36,6536 0%
ALTIN 2.959,520,05
İstanbul
10°

PARÇALI BULUTLU

02:00

İMSAK'A NAMAZ VAKTİ

Konya Şeker Tesislerinde Hayvansal Atıkların Değerlendirilmesi
  • ADIM HABER
  • Yaşam
  • Konya Şeker Tesislerinde Hayvansal Atıkların Değerlendirilmesi
19 okunma

Konya Şeker Tesislerinde Hayvansal Atıkların Değerlendirilmesi

ABONE OL
13 Kasım 2024 14:11
Konya Şeker Tesislerinde Hayvansal Atıkların Değerlendirilmesi
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Konya Şeker’de Hayvansal Atıklardan Katma Değer Yaratılıyor

Konya Şeker, 39 bin üreticinin ortak olduğu Konya Pancar Ekicileri Kooperatifinin büyük hissedarlığı ile 1954’ten bu yana yatırımlarla kurduğu 45 tesiste üretime devam ediyor. Bu tesislerden biri olan Panagro Et ve Süt Entegre Tesisleri, hayvansal atıkları işleyerek ekonomiye kazandırıyor. Doğrudan üreticilerden ve Konya Şeker’in kesimhanelerinden elde edilen kemikler burada kemik unu haline getirilirken, yağları da ayrıştırılıyor. Elde edilen kemik yağı, sabun üreticilerine ham madde olarak satılıyor.

Çevre Dostu ve Ekonomik Katkı

PANKOBİRLİK Genel Başkanı ve Konya Pancar Ekicileri Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Ramazan Erkoyuncu, tüm tesislerinde atıkları değerlendirerek, Konya Şeker’e katkı sağlayacak projeler geliştirdiklerini aktardı. 2018’de faaliyete geçen kemik işleme tesisinde, tonlarca hayvansal atığın ekonomiye geri kazandırıldığını belirten Erkoyuncu, “Bünyemizde büyük çaplı, çok sayıda hayvanın olduğu hayvancılık tesislerimiz mevcut. Aynı zamanda Türkiye’nin en modern et ve süt entegre tesisimiz de var,” dedi.

Hayvansal Atıkları Kaliteli Ham Maddeye Dönüştürme

Ramazan Erkoyuncu, “Tesisimiz günlük 60 ton kapasiteli. Burada işlenen kemiklerin yaklaşık yüzde 10’u kadar yağ elde ediliyor. Bu yağ, sabun sanayisinde değerlendiriliyor. Ayrıca yüzde 50-55 oranında kemik unu üretiliyor. Bu kemik unları hayvan yemlerinde, özellikle kanatlılarda kullanılıyor. Hayvansal atıkları kaliteli ham maddeye dönüştürerek çevresel katkı sağlıyoruz. Kemiklerin çöpe gitmesinden ve olumsuz görüntülerden kurtuluyor, sanayiye katkıda bulunup kurumumuza kar sağlıyoruz,” şeklinde konuştu.

Çevreci İlke ve Prensiplerle Üretim

Erkoyuncu, holding bünyesindeki diğer tesislerde de “çevrecilik ilke ve prensipleri” ile çalıştıklarını belirterek, Panagro Et ve Süt Entegre Tesisleri‘nin tamamen çevreye katkı sağlama amacıyla kurulduğunu vurguladı.

Çevresel Sorunların Önüne Geçmek

Proje danışmanı Selçuk Üniversitesi Veteriner Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ümit Gürbüz, tesisin hayvansal atıkların değerlendirilmesi anlamında en modern tesislerden biri olduğunu ifade etti. Gürbüz, “Bir karkasın yaklaşık yüzde 18-20’si kemiklerden oluşmakta. Eğer bu kemiklere işlem yapmazsanız çevresel sorunlara yol açabilirsiniz. Konya Şeker, hem çevre dostu olarak hem de ekonomik değerliliği artırarak kemikleri işlemek için günlük 60 ton kapasiteli bir sistem oluşturdu,” dedi.

Kemik Yağının Endüstriyel Kullanımı

Gürbüz, “Kemiğin preslenme aşamalarında ciddi oranda yağ elde edilmekte. Bu yağların mikrobiyolojik kalitesi oldukça yüksek. Dolayısıyla bu yağın endüstriyel kullanım alanları da bulunmakta. Yağların sabun endüstrisinde kullanılması önemli. Hayvansal yağların sabun endüstrisinde kullanılması, sabunun yumuşatıcı özelliği ve doku yenilenmesi açısından tercih edilebilir,” yorumunu yaptı.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP