DOLAR 34,2769 0.05%
EURO 37,3869 -0.05%
ALTIN 2.915,16-0,06
İstanbul
18°

AÇIK

12:55

ÖĞLE'YE NAMAZ VAKTİ

Kızılırmak Deltası’nda Kuraklık ve Yağışlar
8 okunma

Kızılırmak Deltası’nda Kuraklık ve Yağışlar

ABONE OL
6 Ekim 2024 14:55
Kızılırmak Deltası’nda Kuraklık ve Yağışlar
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Samsun’da yer alan Bafra, Alaçam ve 19 Mayıs ilçeleri sınırları içinde bulunan 56 bin hektarlık alana sahip Kızılırmak Deltası, Türkiye’nin en geniş deltalarından biridir. Deltanın bazı bölgeleri, yaz aylarında yaşanan kuraklık nedeniyle kurumaya başladı.

Kızılırmak Deltası, çeşitli kuş türlerine ev sahipliği yapmaktadır. Balık, Uzun, Gıcı, Tatlı, Alıntılı, Paralı, Cernek, Liman, Tuzlu ve Sülüklü göllerinde su seviyeleri yaz aylarında tehlikeli seviyelere düşmüştü. Ancak bölgede bir haftadır devam eden sonbahar yağışları, deltayı yeniden canlandırmaya başladı.

“Yağışlar Kurak Bölgeleri Canlandırdı”

Kızılırmak Deltası Sulak Alan Kuş Cenneti Sorumlusu Kadir Yılmaz, yapılan açıklamada, “Yaz aylarında bölgeye neredeyse hiç yağış düşmediği için iç kısımlara doğru göllerde su çekilmeye başlamıştı. Son yağışlarla birlikte delta eski canlılığına kavuştu. Yağışlar, kurak bölgeleri suyla doldurdu ve artık su kuşlarını daha yakından gözlemleyebiliyoruz.” şeklinde konuştu.

Sonbahar yağışlarıyla göllerin normal su seviyelerine ulaştığını belirten Yılmaz, “21 bin 780 hektarlık sulak alanın yaklaşık üçte biri yaz aylarında kurumuştu. Ancak yağışlarla birlikte delta her tarafıyla yeşermeye başladı. Kuşlar ve diğer canlılar artık rahat bir şekilde yaşamlarını sürdürebiliyor. Kızılırmak Deltası’nda 365 farklı kuş türü bulunmaktadır. Yağışlarla birlikte göldeki kuş türlerinin arttığını gözlemliyoruz.” dedi.

Doğal Yaşamın Canlandığı Bir Dönem

Yılmaz, “Deltanın su seviyesinin normale dönmesi, göçmen kuş türleri ve balık türleri için de hayati bir önem taşıyor. Bu ay itibariyle Rusya’nın Sibirya bölgesinden göç eden kuşların deltaya ulaşmasını bekliyoruz. Kızılırmak Deltası, su seviyesinin düzelmesiyle göçmen kuşlar ve balık türleri için yaşamsal bir nefes alıyor.” şeklinde konuştu.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP