DOLAR 34,0963 0.21%
EURO 37,9592 0.2%
ALTIN 2.817,12-0,27
İstanbul
22°

PARÇALI AZ BULUTLU

05:11

İMSAK'A NAMAZ VAKTİ

Kayseri’nin Develi İlçesinde Kerpiç Ustası: Halil Ayhan
  • ADIM HABER
  • Yaşam
  • Kayseri’nin Develi İlçesinde Kerpiç Ustası: Halil Ayhan
2 okunma

Kayseri’nin Develi İlçesinde Kerpiç Ustası: Halil Ayhan

ABONE OL
17 Eylül 2024 18:03
Kayseri’nin Develi İlçesinde Kerpiç Ustası: Halil Ayhan
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Develi ilçesinde yaşayan 80 yaşındaki Halil Ayhan, babasından öğrendiği kerpiç dökme mesleğini 65 yıldır sürdürüyor. Sindelhöyük Mahallesi’nde yaşayan kerpiç ustası Ayhan, çocuk yaştayken babasıyla memleketindeki kerpiç evlerin yapımında ve onarımında yıllarca çalıştı.

Ayhan, talep edilmesi durumunda ilerleyen yaşına rağmen toprak, su ve samanla hazırladığı karışımı kasnağa dökerek, yöre mimarisine özgü kerpiç üretiyor.

Ayhan, 80 yaşında olmasına rağmen mesleğini sürdürmenin kendisini dinç hissettirdiğini belirtiyor. Mesleğini babasından öğrendiğini belirten Ayhan, “Bugüne kadar hep kerpiç yaparak çalıştım. Bizim orada çoğunlukla kerpiç kullanılırdı. Briket gibi şeyler hiç yoktu. Bu işle yıllarca uğraştık. Bu işi 14-15 yaşlarında öğrendim.” diyor.

Meslek hayatı boyunca birçok kerpiç yapı inşa ettiğini anlatan Ayhan, geleneksel usullere göre güzel işler ortaya çıkardığını dile getiriyor. Kerpiç dökmenin püf noktaları olduğunu belirten Ayhan, toprağı, suyu, samanı karıştırarak güneşte kurutmanın önemini vurguluyor.

Ayhan, kerpiç evlerin kışın sıcak, yazın serin olduğunu ve kerpiç binaların uzun ömürlü olduğunu belirtiyor. Kendisinin kerpiç dökerek kazandığı parayla 5 çocuğunu büyüttüğünü ve geçimini sağladığını sözlerine ekliyor.

Gençlerin bu mesleği öğrenmemesinden endişe duyan Ayhan, kerpiç ustalığının unutulmaması ve gelecek nesillere aktarılması gerektiğini vurguluyor. Ayhan, “Ben para için bu işi yapmıyorum. Bu öğrenilsin, kerpiç işi yürüsün istiyorum. Bizim köyde çift katlı 70-80 yıllık binalar var, çok sağlamlar. Bu kerpiç ömürlük.” diyor.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP