DOLAR 34,0183 -0.05%
EURO 37,8836 -0.02%
ALTIN 2.814,86-0,35
İstanbul
22°

HAFİF YAĞMUR

13:04

ÖĞLE'YE NAMAZ VAKTİ

Kayalıpınar Kazılarından Sıra Dışı Buluntular
8 okunma

Kayalıpınar Kazılarından Sıra Dışı Buluntular

ABONE OL
13 Eylül 2024 18:10
Kayalıpınar Kazılarından Sıra Dışı Buluntular
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Kayalıpınar’da Sivas Müze Müdürlüğü ve Almanya Marburg Philipps Üniversitesi işbirliğiyle yürütülen kazılar, Koç Üniversitesi Arkeoloji ve Sanat Tarihi Bölümü’nden Doç. Dr. Çiğdem Maner başkanlığında devam ediyor. Kazılar, eski Asur ticaret kolonileri, Hitit, Roma ve Bizans dönemlerine ait yapı izleri, Helenistik, Roma ve Erken Hristiyanlık dönemlerinden kalma mezarlar ve birçok mühür baskısını gün yüzüne çıkardı.

Kazı Başkanı Doç. Dr. Çiğdem Maner, bu yıl yaklaşık 3 aydır 30 kişilik ekiple çalıştıklarını belirterek, özellikle Asur ticaret koloni dönemi ve Hitit, Roma, Erken Bizans dönemlerine ait buluntuların önemine vurgu yaptı. Bu yılki kazılarda öne çıkan sürpriz buluntu ise Asur ticaret koloni dönemine ait yapıların duvarlarında bulunan el izleri oldu.

Kazı alanında yapılan incelemelerde el izlerinin ve sıva izlerinin bulunduğunu belirten Maner, el izlerinin yeniden rekonstrüksiyon edilerek müzeye verildiğini, bazılarının ise ziyaretçilere sergilenmek üzere alanda konsolide edilerek bırakıldığını ifade etti.

Uzman restoratör Aleyna Yaşar da el izlerine ilişkin detaylar vererek, bulunan el izlerinin erkeğe ait olduğunu tahmin ettiklerini belirtti. El izlerinin büyüklüğü ve yapılan sıva hareketlerinden elde edilen bilgiler, o dönemdeki yapı teknikleri ve yaşam tarzı hakkında önemli ipuçları sunuyor.

Maner, Kayalıpınar’ın eski Asur ticaret koloni dönemi ve Karum merkezleriyle bağlantılı olduğunu ve bölgenin zengin tarihine ışık tuttuğunu dile getirdi. Bu eşsiz buluntuların, ziyaretçilere 3900 yıl öncesine ait insanların izlerini görmelerini sağladığını ve arkeolojinin soyut doğasını somut bir şekilde yaşatmayı amaçladıklarını belirtti.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP