DOLAR 34,0993 0.22%
EURO 37,9545 0.2%
ALTIN 2.815,47-0,33
İstanbul
24°

KAPALI

05:11

İMSAK'A NAMAZ VAKTİ

Kayaca Mahallesi Kazı Çalışmalarında Enteresan Bulgu
23 okunma

Kayaca Mahallesi Kazı Çalışmalarında Enteresan Bulgu

ABONE OL
31 Temmuz 2024 18:28
Kayaca Mahallesi Kazı Çalışmalarında Enteresan Bulgu
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Kayaca Mahallesi’nde, Kültür ve Turizm Bakanlığı koordinasyonunda, Denizli Müze Müdürlüğü başkanlığında, Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Antropoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ahmet İhsan Aytek’in bilimsel danışmanlığında 2022 yılında başlatılan kazı çalışmaları sürüyor. Kazılarda çeşitli üniversitelerden paleoantropolog, paleontolog, jeolog ve öğrenciler görev alıyor. Gün ışığına kavuşturulan fosiller, uzmanlar tarafından laboratuvar ortamında incelemeye alınıyor.

Her yıl 3 haftalık periyotta sürdürülen kazılarda, 9 milyon yıl önce yaşadığı sanılan hayvan fosillerine rastlandı. Çalışmalarda bulunan fosil sayısı 500’e ulaştı.

Kazı Çalışmaları Detayları:

  • Almanya’daki Eberhard Karls Üniversitesi ile ortaklaşa gerçekleştirdikleri kazılarda 2022 ve 2023 yıllarında 25 hayvana ait 400 fosil bulundu.
  • Bu yıl da bugüne kadar 500 fosile ulaşıldı. Memelilerin çoğunluğunu oluşturan hayvanlar arasında zürafa, fil, gergedan, at, boynuzlugiller, sırtlan ve kedigiller bulunuyor.
  • İki farklı kuş türü ve iki farklı sürüngen türüne ait fosiller bulundu.
  • Şu ana kadar iki yeni boynuzlu tür ve birkaç yeni kuş fosili keşfedildi. Ayrıca, kılıç dişli kedilere ait nadir bir kafatası bulundu.
  • Bir köpek dişi fosili de tespit edildi, türü tanımlamada önemli bir ipucu sağlayacak.

“Bölgenin fosil bakımından çok verimli olduğunu belirten Aytek, daha önce alanın 7-9 milyon yıl arası bir tarihe sahip olduğunu düşündüklerini ancak bu yıl bulunan fosillerle tarihi 9 milyona doğru çektiklerini sözlerine ekledi.”

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP