DOLAR 34,0513 0.08%
EURO 37,9672 0.26%
ALTIN 2.818,16-0,23
İstanbul
23°

HAFİF YAĞMUR

13:04

ÖĞLE'YE NAMAZ VAKTİ

Kalpe Antik Limanı Sualtı Kazıları ve Kültürel Miras
13 okunma

Kalpe Antik Limanı Sualtı Kazıları ve Kültürel Miras

ABONE OL
1 Eylül 2024 15:10
Kalpe Antik Limanı Sualtı Kazıları ve Kültürel Miras
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Kalpe Antik Limanı’nda Yapılan Sualtı Kazıları

Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü himayesinde, Sualtı Araştırma Ekibi tarafından 2021’de başlatılan kazılarda, M.Ö. 4. yüzyıldan M.Ö. 12. yüzyıla tarihlenen Roma dönemi ile geç Roma ve Osmanlı dönemlerine ait bütünlüğünü koruyan yaklaşık 150 eser ile çok sayıda kültür varlığı tespit edildi.

Kültür Varlıkları ve Eserler

  • Kuzey Afrika, Gürcistan, Marmara, Kilikya (Akdeniz) bölgesi kökenli amforalar
  • Osmanlı dönemi lüleleri, kandiller, gündelik eşyalar
  • Tama yakın amfora kalıntıları

2022’den itibaren Kocaeli Arkeoloji Müzesi’nde “Karadeniz’in sessiz limanı: Kalpe” adlı süreli sergiyle ziyarete açılan eserler, su altı arkeopark oluşturma çalışmasıyla da turizme kazandırılacak.

Su Altı Araştırmaları ve Sergi

Proje kapsamında su altı arkeopark oluşturma çalışması yürütülerek, ziyaretçilerin suyun altında amfora, kandil ve çeşitli formlarda pişmiş topraktan eserleri görmeleri sağlanacak. Ayrıca, tüplü dalışlarla su altı kültürel zenginliği izlenebilecek.

Gelecek Projeler ve Hedefler

Kalpe’nin su altı kültürel mirasını turizme kazandırmak için planlanan su altı arkeopak projesi, dalış tutkunlarına Karadeniz’in flora ve faunasını tanıma fırsatı sunacak. Projenin ilerleyen yıllarda daha kapsamlı bir şekilde sürdürülmesi planlanmaktadır.

Kültür Varlıklarının Korunması ve Balık Popülasyonu

Kocaeli Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nun 2022’de bölgeyi sit alanı ilan etmesiyle balık popülasyonunda artış gözlemlenmiştir. Bu adımın su altı kültürel mirasının korunmasına büyük katkı sağladığı belirtilmektedir.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP