DOLAR 33,9008 0.03%
EURO 37,6352 -0.04%
ALTIN 2.809,880,81
İstanbul
25°

HAFİF YAĞMUR

05:08

İMSAK'A NAMAZ VAKTİ

İzmir’de Efes Antik Kenti’nde Yürütülen Kazı ve Restorasyon Çalışmaları
  • ADIM HABER
  • Yaşam
  • İzmir’de Efes Antik Kenti’nde Yürütülen Kazı ve Restorasyon Çalışmaları
36 okunma

İzmir’de Efes Antik Kenti’nde Yürütülen Kazı ve Restorasyon Çalışmaları

ABONE OL
5 Temmuz 2024 15:53
İzmir’de Efes Antik Kenti’nde Yürütülen Kazı ve Restorasyon Çalışmaları
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Antik dönemin en önemli turizm, ticaret ve liman kentlerinden biri olan Efes’te 161 yıldır devam eden kazı ve restorasyon çalışmaları, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın “Geleceğe Miras Sonsuz Efes” projesi kapsamında hız kazandı. Kazılar, bakanlık desteğiyle yıl boyunca kesintisiz bir şekilde sürdürülüyor.

Efes Antik Kenti Kazı Direktörü ve Avusturya Bilimler Akademisi Arkeoloji Enstitüsü Öğretim Üyesi Martin Steskal, kazı çalışmalarının bu yıl Ekim ayının sonlarına kadar aralıksız devam edeceğini belirtti. Steskal, çalışmaların ardından bulunan eserlerin inceleneceğini ve restorasyon süreçlerinin devam edeceğini aktardı.

  • Koressos Kapısı, Serapis Tapınağı ve Domitian Meydanı’nda yapılan kazılar
  • Yamaç Evler’deki duvar resimlerinin restorasyon çalışmaları
  • Celsus Kütüphanesi’nin koruma ve restorasyon çalışmalarının Ekim ayında başlaması

Steskal, Koressos Kapısı’nda yapılan çalışmaların önemine vurgu yaparak, “Efes’te üç önemli kapıdan biri olan Koressos Kapısı, bu yıl ilk defa detaylı bir şekilde inceleniyor. Bu alanda gerçekleştirilen kazılar büyük önem taşıyor.” dedi.

Projenin koordinatörü olan Dokuz Eylül Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Serdar Aybek ise Efes’in merkezi noktalarındaki anıtsal yapıların açığa çıkarılarak ziyarete açılmasının hedeflendiğini belirtti. Aybek, kazı çalışmalarının yanı sıra temizlik ve düzenleme faaliyetlerinin de sürdürüleceğini dile getirdi.

Aybek, Türk ve Avusturyalı bilim insanlarının birlikte çalışmasının projeye büyük katkı sağladığını ifade ederek, “Efes Antik Kenti’ndeki uzun soluklu kazı çalışmalarının koordinasyonu ve güçlenmesi adına birlikte hareket etmek önemli. İki ekibin uyum içinde çalışması sonuçlar üzerinde olumlu etki yaratıyor.” şeklinde konuştu.

Muhabir: Hüseyin Bağış

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP