DOLAR 34,1908 0.07%
EURO 38,1727 0.01%
ALTIN 2.895,03-0,85
İstanbul
16°

PARÇALI BULUTLU

18:55

AKŞAM'A NAMAZ VAKTİ

İzmir Körfezi’ndeki Kirliliği Haritalandırma Çalışması
14 okunma

İzmir Körfezi’ndeki Kirliliği Haritalandırma Çalışması

ABONE OL
23 Eylül 2024 08:18
İzmir Körfezi’ndeki Kirliliği Haritalandırma Çalışması
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Manisa Celal Bayar ve Yıldız Teknik Üniversitelerinden Akademisyenlerden İzmir Körfezi’ndeki Kirliliği Haritalandırma Çalışması

Manisa Celal Bayar Üniversitesi ve Yıldız Teknik Üniversitesi’nden akademisyenlerden oluşan araştırma grubu, İzmir Körfezi’ndeki kirliliği uydu görüntüleriyle haritalandırmak amacıyla önemli bir çalışma gerçekleştirdi.

İzmir’de yaşanan Balıklıova’da ölü balıkların kıyıya vurması ve kötü koku sorununun ortaya çıkması sonrasında kirlilik kaynağını belirleyip çözüm üretmek adına başlatılan çalışmalar kapsamında, çeşitli üniversitelerden bilim insanları farklı disiplinlerden bir araya gelerek projeler geliştirmeye devam ediyor.

Akademisyenler, Google Earth Engine platformunu kullanarak Sentinel uydu görüntülerini analiz etmek üzere özel kodlar yazdılar. Bu sayede, su kütlelerindeki klorofil A yoğunluğunu belirlemek ve suyun kalitesindeki değişimleri hızlı bir şekilde tespit etmek için Normalleştirilmiş Fark Klorofil İndeksi’nden (NDCI) yararlandılar.

Haritalama sonucunda, İzmir Körfezi’nde kırmızı renkle işaretlenen en kirli bölgelerden, daha az kirliliğin olduğu bölgelere doğru turuncu ve sarı tonlarında renklendirme yapıldı. Bu çalışma sayesinde, körfezdeki kirlilik seviyeleri ve değişimleri dakikalar içinde tespit edilebilecek bir model geliştirilmiş oldu.

Manisa Celal Bayar Üniversitesi Coğrafi Bilgi Sistemleri Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Osman Salih Yılmaz, yapılan çalışmanın, uydu görüntülerinin işlenmesiyle su kalitesindeki değişimlerin hızlı bir şekilde takip edilebildiğini belirtti. Yılmaz ayrıca, yazdıkları kodun dünyanın herhangi bir yerindeki göl ya da deniz yüzeyindeki kirliliğin takibinde de kullanılabileceğini vurguladı.

İzmir Körfezi’ndeki kirliliğin sınır seviyenin altında olduğu tespit edilirken, son üç ay içerisinde hızlı bir artışın yaşandığı belirlendi. Özellikle sıcaklıkların yükselmesiyle Bayraklı, Karşıyaka, Konak İskelesi ve Alsancak Limanı kıyılarında alg patlaması kaynaklı klorofil A seviyelerinde önemli yükselmeler gözlendi.

Bu çalışmada Manisa Celal Bayar Üniversitesi ve Yıldız Teknik Üniversitesi’nden akademisyenlerin yanı sıra çeşitli disiplinlerden bilim insanları bir araya gelerek önemli bir işbirliği örneği sergilediler. Gelecekte yapılacak çalışmalarda da bu sistemin etkin bir şekilde kullanılması planlanıyor.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP