DOLAR 34,1800 0.06%
EURO 37,2436 0.22%
ALTIN 2.950,210,47
İstanbul
14°

PARÇALI BULUTLU

15:57

İKİNDİ'YE NAMAZ VAKTİ

İstanbul’da Bebek Ölümleri ve Soruşturma Süreci
1 okunma

İstanbul’da Bebek Ölümleri ve Soruşturma Süreci

ABONE OL
17 Ekim 2024 13:42
İstanbul’da Bebek Ölümleri ve Soruşturma Süreci
0

BEĞENDİM

ABONE OL

İstanbul’da Bebek Ölümleri Üzerine Sağlık Bakanlığı Müfettişliği Raporu

İstanbul’da, 112 Acil Çağrı Merkezi çalışanları ile iş birliği yaparak, bebek acil hastalarını önceden anlaşmalı oldukları özel hastanelerin yenidoğan ünitelerine sevk eden ve bu süreçte bebeklerin hayatını kaybetmesine neden olan bir grup hakkında yapılan incelemelerde 22’si tutuklu 47 sanık belirlendi. Hazırlanan fezlekede, Sağlık Bakanlığı Müfettişliği tarafından hazırlanan raporda, yeterli tıbbi bakım sağlanamayan bebeklerin hayat haklarının ellerinden alındığı vurgulanıyor.

Yenidoğan Ünitelerindeki Ölümler

Büyükçekmece Cumhuriyet Başsavcılığı Örgütlü Suçlar ve Terör Suçları Soruşturma Bürosu tarafından hazırlanan fezlekede, Sağlık Bakanlığı Müfettişliğince hazırlanan uzman görüşü raporunda, yenidoğan ünitelerindeki 10 bebeğin ölümlerine neden olan tıbbi eksikliklere dikkat çekildi. Bu raporda, bebek A.K’nin ölümünde, solunum sıkıntısı yaşayan bebeğe zamanında müdahale edilmediği ve entübasyonun geciktiği belirtildi.

Dr. D.E’nin görev başında olmaması ve hasta yönetiminin hemşirelere bırakılması gibi ihmaller sonucu bebeğin hayatını kaybettiği ifade edildi. Bebek M.N.O’nun ise, çocuk yoğun bakımı yerine doktoru olmayan yenidoğan yoğun bakımına sevk edildiği, burada hemşirenin müdahalede bulunduğu belirtildi.

İhmaller ve Örtbas Edilen Gerçekler

Bebek H.K. ile ilgili raporda, kalp masajı sırasında Dr. D.E’nin orada olmaması nedeniyle olayın örtbas edilmesi için ölüm saatinin değiştirildiği ve epikriz yazdırıldığı iddia ediliyor. Bebek Ö.H’ye kalp masajını hemşirelerin yaptığı, Dr. İ.G’nin ise yanlış yönlendirme yaparak “adrenalini kapat” talimatı verdiği belirtiliyor.

Ameliyat edilebileceği merkeze sevk edilmeyen bebek M.S’nin de, gerekli tıbbi bakımın sağlanmaması ve “prostavazin” isimli ilacın kesilmesi sonucu hayatını kaybettiği ifade edildi. Genel değerlendirmelerde, bebeklerin hayat haklarının ihmal ve eksiklikler nedeniyle ellerinden alındığı sonucuna varıldı.

Yasal Düzenlemeler ve Öneriler

2011 yılında Resmi Gazete’de yayımlanan yoğun bakım hizmetleri ile ilgili tebliğ, üçüncü ve dördüncü seviye yenidoğan yoğun bakım servislerinde doktor bulundurulmasını zorunlu kılmaktadır. Ancak rapor, bu kuralın kağıt üzerinde kaldığını ve pratikte uygulanmadığını belirtiyor. Yenidoğan yoğun bakım bebeklerinin hayati tehlikesi olması nedeniyle, fiziksel olarak orada bulunması gereken bir yenidoğan hekimine ihtiyaç duyulduğu ifade ediliyor.

Rapor, tebliğde değişiklik yapılmadıkça bu tür olayların tekrar yaşanacağı uyarısında bulunuyor.

Soruşturma ve Tehditler

Büyükçekmece Cumhuriyet Başsavcılığı’nın yürüttüğü soruşturma sonucu, İstanbul’da 112 Acil Çağrı Merkezi’nde çalışanlar ile iş birliği yaparak bebek ölümlerine neden olan 22’si tutuklu 47 kişi hakkında fezleke hazırlandı. Ayrıca, Cumhuriyet savcısı Y.E’nin tehdit edilmesiyle ilgili yürütülen ayrı bir soruşturmada 12 kişi gözaltına alındı. 8 şüpheli adliyeye sevk edilirken, 5’i tutuklandı ve 3’ü hakkında adli kontrol kararı verildi.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP