DOLAR 34,4676 0.32%
EURO 37,2859 0.45%
ALTIN 2.997,871,49
İstanbul
13°

PARÇALI AZ BULUTLU

05:48

İMSAK'A NAMAZ VAKTİ

İsrail’in Gazze’deki Soykırımının 1. Yılı
8 okunma

İsrail’in Gazze’deki Soykırımının 1. Yılı

ABONE OL
7 Ekim 2024 13:43
İsrail’in Gazze’deki Soykırımının 1. Yılı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Anadolu Ajansı Dosyası: İsrail’in Gazze’deki Soykırımının 1. Yılı

Anadolu Ajansı’nın (AA) “İsrail’in Gazze’deki Soykırımının 1. Yılı” başlıklı dosyasının son haberinde, İsrail’in geçen bir yıldaki soykırımı, işkenceleri, sivillere, sağlık sistemine ve altyapıya yönelik saldırıları, insani yardımın engellenmesi ve zorla yerinden etmenin yanı sıra onlarca yıl süren abluka ve işgal uygulamalarının uluslararası mahkemelerdeki süreçleri değerlendirildi.

Uluslararası Hukuk Uzmanlarından Açıklamalar

Uluslararası hukuk uzmanı Dr. Ata Hindi ve Nicola Perugini, konuya ilişkin AA muhabirine açıklamalarda bulundu.

İsrail’in Saldırıları ve Sonuçları

  • Yaklaşık 17 bini çocuk, 11 binden fazlası kadın olmak üzere 42 bine yakın Filistinli hayatını kaybetti.
  • Yaralı sayısı yüz bine yaklaştı.
  • Enkaz altında halen binlerce ölü olduğu bildirilen Gazze’deki saldırıların yanı sıra İsrail’in işgal ettiği diğer Filistin topraklarında ve Lübnan’da da işlediği savaş suçları artarak devam ediyor.

Savaş Suçları ve İnsani Yardım Engeli

İsrail’in Gazze’deki sağlık merkezlerini hedef alması, insani yardım engelinin yarattığı kriz, zorla yerinden etme suçu ve uluslararası hukuk ihlalleri savaş suçları kapsamında değerlendiriliyor.

Abluka ve İnsan Hakları İhlalleri

İsrail’in Gazze’ye uyguladığı abluka, uluslararası insan hakları örgütleri tarafından toplu cezalandırma olarak nitelendiriliyor. Bu uygulama insan hakları ve uluslararası insancıl hukuka aykırı bulunmaktadır.

Soykırım Davası ve Uluslararası Ceza Mahkemesi Soruşturması

  • Güney Afrika’nın, İsrail aleyhine açtığı soykırım davasında Uluslararası Adalet Divanı’nın aldığı kararlar ve süreç hakkında detaylı bilgiler yer almaktadır.
  • Uluslararası Ceza Mahkemesi’nin Filistin soruşturması ve Başsavcının İsrail yetkilileri hakkındaki tutuklama emri talebi incelenmektedir.

Uzman Görüşleri ve Uluslararası Toplumun Tutumu

Uluslararası hukuk uzmanları, İsrail’in eylemlerinin soykırım ve apartheid suçları kapsamında değerlendirilmesi gerektiğini belirtirken, uluslararası toplumun soykırıma karşı direnç göstermeye başladığına dikkat çekmektedir.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP