DOLAR 34,4676 0.32%
EURO 37,2859 0.45%
ALTIN 2.997,871,49
İstanbul
13°

PARÇALI AZ BULUTLU

05:48

İMSAK'A NAMAZ VAKTİ

İsrail’in Gazze’deki Saldırıları ve Etkileri
9 okunma

İsrail’in Gazze’deki Saldırıları ve Etkileri

ABONE OL
6 Ekim 2024 14:54
İsrail’in Gazze’deki Saldırıları ve Etkileri
0

BEĞENDİM

ABONE OL

İsrail, Gazze’deki saldırılarını bir yıldır aralıksız sürdürüyor. Bu saldırılar sırasında beyaz fosfor bombası da dahil olmak üzere çeşitli yöntemler kullanılarak insanlık dışı bir kriz yaşanıyor.

İnsani Kriz ve Yıkım

7 Ekim 2023’ten bu yana devam eden saldırılarda 40 binden fazla kişi hayatını kaybetti, 100 bine yakın kişi yaralandı. Binlerce insan evlerinden edildi ve geçici barınma merkezlerinde yaşam mücadelesi veriyor.

Çevresel Yıkım

Gazze’deki yapıların büyük bir kısmı saldırılarda zarar gördü veya tamamen yıkıldı. İsrail saldırıları sonucunda büyük miktarda karbon salınımı gerçekleşti, çevresel tahribat arttı.

  • İsrail’in Gazze’ye 75 bin ton bomba attığı belirtiliyor, bu miktar Hiroşima’ya atılan bombaların 6 katına denk geliyor.
  • Gazze’deki yapıların yüzde 54 ila 66’sı zarar gördü veya yıkıldı.
  • İsrail saldırıları, 2024 yılının şubat ayı itibariyle büyük miktarda karbon salınımına neden oldu.

Su Krizi ve Altyapı Yıkımı

İsrail’in saldırıları elektrik ve su altyapısını hedef aldı, Gazze’de su krizi derinleşti. UNRWA verilerine göre su ve temizlik tesislerinin büyük kısmı zarar gördü.

Atık Sorunu

PAX for Peace raporuna göre, Gazze’de atık toplama araçlarına saldırılar gerçekleşti ve çöp toplama alanlarına erişim engellendi. Bu durum, yüz binlerce ton atığın sokaklarda ve tarlalarda birikmesine neden oldu.

Sağlık Riskleri

İsrail saldırıları sonucunda tıbbi atıkların imha edilememesi, kimyasalların toprağa karışması ve su kaynaklarının kirlenmesi sağlık risklerini arttırdı. Gazze’de bulaşıcı hastalık vakaları arttı.

Yıkımla Gelen Karbon Yükü

Birleşmiş Milletler’e göre, Gazze’de oluşan 23 milyon ton enkazın temizlenmesi yıllar sürebilir. Yıkılan binaların yeniden inşası, büyük miktarda karbon salınımına neden olacak.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP