DOLAR 34,2632 0.42%
EURO 37,2355 0.46%
ALTIN 2.987,091,12
İstanbul
14°

PARÇALI BULUTLU

15:55

İKİNDİ'YE NAMAZ VAKTİ

İsrail ordusu, Gazze’nin kuzeyindeki Cibaliya’daki saldırılarını genişlettiğini duyurdu
  • ADIM HABER
  • Dünya
  • İsrail ordusu, Gazze’nin kuzeyindeki Cibaliya’daki saldırılarını genişlettiğini duyurdu
1 okunma

İsrail ordusu, Gazze’nin kuzeyindeki Cibaliya’daki saldırılarını genişlettiğini duyurdu

ABONE OL
18 Ekim 2024 15:33
İsrail ordusu, Gazze’nin kuzeyindeki Cibaliya’daki saldırılarını genişlettiğini duyurdu
0

BEĞENDİM

ABONE OL

İsrail ordusundan yapılan yazılı açıklamada, muharebe piyadelerinden oluşan askerlerin gece Cibaliya’daki saldırılara katıldığı belirtildi.

Bu kararın Cibaliya’daki saldırıların genişletilmesi kapsamında alındığı ifade edildi.

İsrail ordusu, 6 Ekim’de Gazze’nin kuzeyindeki Cibaliya bölgesine yeniden kara saldırısı başlatmıştı.

Kara saldırılarının yanı sıra havadan da bombalanan Cibaliya Mülteci Kampı’nda binlerce sivilin mahsur kaldığı belirtiliyor.

İsrail saldırının yoğun şekilde sürdüğü Cibaliya sakinlerine günlerdir gıda ve su dahil hiçbir insani yardımın ulaştırılmadığı aktarılıyor.

İsrail ordusu, Cibaliya Mülteci Kampı’ndaki evleri ateşe vererek bölge sakinlerini güneye sürmeyi amaçlıyor

İsrail ordusunun, 14 gündür yoğun kuşatma ve saldırı altında tuttuğu Gazze Şeridi’nin kuzeyindeki Cibaliya Mülteci Kampı’nda, yıkılanlar da dahil bütün evleri ateşe vererek bölge sakinlerini güneye sürmeyi amaçlıyor.

Cibaliya Mülteci Kampı’ndaki görgü tanıkları, İsrail ordusunun, çok katlı binaları patlayıcı kullanarak ya da hava saldırılarıyla yerle bir ettiğini, yıkılmış olanlar da dahil Filistinlilerin evlerini ve mülklerini ateşe verdiğini belirtiyor.

Hava saldırılarında yıkılan binaları dahi ateşe veren İsrail’in, sığınacak yerleri kalmayan Filistinlileri tehcir etmeyi amaçladığı ifade ediliyor.

Kampın silueti siliniyor

Cibaliya Mülteci Kampı sakinlerinden İzzeddin İyad, İsrail ordusunun onlarca konut ve işyerinin bulunduğu çok katlı çok sayıda binayı yerle bir ettiğini söyledi.

İyad, “Bu binaların yıkılmasından sonra yönümü bulamaz oldum, her şey değişmişti, bütün köşe taşları ortadan kalkmıştı. İnsanlar, saldırılar sona erdikten sonra döndüklerinde cadde ve sokakları tanıyamayacaklar çünkü bildikleri her şey enkaza dönmüş durumda.” dedi.

Kamp sakinlerinden Ala Ebu Saade, İsrail ordusunun, kara saldırılarının başlamasından bu yana daha önce büyük zarar gören Cibaliya çarşısını defalarca vurduğunu, böylece son bir kaç haftada tekrar faaliyete geçen bazı dükkanları da hizmet dışı bıraktığını kaydetti.

Cibaliya Mülteci Kampı’nın batısındaki Faluca Mahallesi sakinlerinden olan Suveylim ailesinden Ahmed, İsrail’in kara saldırılarının en belirgin özelliklerinden birinin evleri yerle bir etmek ve sokakları tahrip etmek olduğunu ifade etti.

İsrail’in ilk günden bu yana bomba yüklü robotlar ve variller kullanarak yerleşim alanlarını yerle yeksan ettiğine işaret eden Suveylim, “İsrail’in böyle yapmaktaki amacı açık: Cibaliya’daki her şeyi yok etmek ve halkı güneye sürmek. Ama İsrail’in bu planları Cibaliya halkının direnişi karşısında sonuçsuz kalacak.” dedi.

Suveylim, Cibaliya’daki büyük yıkıma rağmen halkın, kara işgali sonrası geri döneceğini ve enkazlar üzerinde çadır kuracağını belirtti.

Cibaliya mahallelerinden dumanlar yükseliyor

İsrail ordusu, Cibaliya’nın batısındaki El-Faluca, Bi’r en-Nace, Eş-Şuheda es-Sitte ve El-Fahura mahallelerinde Filistinlilerin mülklerini ateşe veriyor.

Eş-Şuheda es-Sitte Mahallesi’nden Ahmed Ebu Iyde el-Mahas, İsrail askerlerinin, gecenin ilk saatlerinde bölgeye geldiğini, evleri patlayıcılarla havaya uçurduğunu, sokaklara bomba yüklü variller yerleştirdiğini ve mülkleri ateşe verip sabahın ilk ışıklarıyla da geri çekildiğini dile getirdi.

Mahas, “Dışarı çıkmak mümkün olmadığından yakılan mülklerin sayısını belirlemek mümkün değil ama mahalledeki evlerin hatta yıkılmış olanların bile yakıldığı söylenebilir. Sivil savunma ekipleri bölgeye ulaşamadığı için ateş uzun süre yanıyor ve dumanlar yükseliyor.” ifadesini kullandı.

Kara saldırılarının ilk gününden bu yana bitmek bilmeyen yangınların dumanını solumamak için suyla ıslattıkları kumaş parçalarını yüzlerine sardıklarını kaydeden Mahas, 70 yaşındaki dedesinin bu kirli ve dumanlı havayı solumaktan ötürü sağlık durumunun kötüleştiğini ancak İsrail’in saldırıları nedeniyle onu hastaneye kaldıramadıklarını aktardı.

El-Faluca Mahallesi’nden Esad Sari ise günlerdir Bi’r en-Nace Mahallesi’nde çıkan yangınların her şeyi kül ettiğini söyledi. 12 kişilik ailesiyle evlerinde mahsur kaldıklarını anlatan Sari, “Dışarıda olup biteni görebilmek için pencereye her yaklaştığımızda Bi’r en-Nace Mahallesi’nden kara dumanların yükseldiğini görüyoruz.” dedi.

İsrail’in Gazze’nin kuzeyindeki Filistinlileri göçe zorlama planı

İsrail ordusu, 6 Ekim’de başta Cibaliya Mülteci Kampı olmak üzere Gazze’nin kuzeyine kara saldırısı başlattı.

Bu adımın, daha önce İsrail basınına yansıyan ve “generallerin planı” olarak bilinen, İsrailliler için yerleşim yeri hazırlığı yapmak amacıyla Filistinlilerin Gazze’nin kuzeyinden tahliye edilmesi adına atıldığı düşünülüyor.

İsrail Ordu Sözcüsü Avichay Adraee, 7 Ekim’de sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Gazze Şeridi’nin kuzeyindeki Beyt Hanun, Cibaliya ve Beyt Lahiya’daki Filistinlilere uyarıda bulunarak, boşaltılması istenilen bölgelerin haritasını paylaşmıştı.

Filistinlilere Gazze’nin güneyindeki Mevasi bölgesine gitme çağrısı yapan Adraee’nin paylaştığı haritanın, İsrail ordusunda eski Operasyonlar Bölümü Başkanı General Giora Eiland’ın girişimiyle hazırlanıp hükümete sunulan Filistinlilerin zorla göç ettirilmesine ilişkin “generallerin planına” benzerliği dikkati çekmişti.

İsrail hükümeti, geçen ay basına yansıyan plana ilişkin bir açıklama yapmazken, İsrail devlet televizyonu KAN’ın haberinde eylül ayında kabinenin bu planı incelediği duyurulmuştu.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP