DOLAR 33,9008 0.03%
EURO 37,6352 -0.04%
ALTIN 2.809,880,81
İstanbul
25°

HAFİF YAĞMUR

05:11

İMSAK'A NAMAZ VAKTİ

İsrail Güvenlik Kabinesi Toplantısında Gerginlik
67 okunma

İsrail Güvenlik Kabinesi Toplantısında Gerginlik

ABONE OL
28 Haziran 2024 19:53
İsrail Güvenlik Kabinesi Toplantısında Gerginlik
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Haaretz gazetesine konuşan kaynaklara göre, İsrail Savunma Bakanı Amir Ohana, dün yapılan güvenlik kabinesi toplantısında Hizbullah ile muhtemel savaş senaryolarını ve anlaşma ihtimalini ele aldı. Hizbullah ile tansiyonun düşürülmesi konusunda bir anlaşmanın şartlarını değerlendiren Ohana, Hizbullah güçlerinin sınırdan çekilmesini ihtiva edecek bir anlaşmanın “kabul edilebilir” olduğunu ifade etti.

Ancak Ohana’nın açıklamaları kabine üyeleri arasında farklı görüşlere neden oldu. Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir, Ohana’ya savaştan kaçınılabileceğini sormuş ve Hizbullah ile anlaşmaya karşı olduğunu belirtmiştir. Bunun üzerine Stratejik İşler Bakanı Ron Dermer, “Savaşı kazansak dahi yine de anlaşma imzalamak zorundayız” demiştir.

Tartışmaya müdahale eden Başbakan Binyamin Netanyahu ise “Kuzeydeki sakinlerimizin evlerine dönmesine olanak sağlayan bir anlaşmaya varılabilir” şeklinde konuşmuştur.

Genelkurmay Başkanı, aşırı sağcı Bakanla Tartıştı

The Times of Israel’in haberine göre, toplantının ilerleyen saatlerinde aşırı sağcı Maliye Bakanı Bezalel Smotrich, önceki toplantıda bakanların 7 Ekim saldırıları konusunda sorumluluk almaları gerektiği ifadelerini kullanan Genelkurmay Başkanı Herzi Halevi’ye yüklendi. Halevi, Smotrich’in “Bize sorumluluk dersi vermeyin. 6 Ekim’de uyuyanlar biz değildik” ifadesi üzerine “Sözünü geri al” diye bağırmıştır.

Gallant, bakanların, ordu komutanlarına yönelik bu tür “benzeri görülmemiş saldırılarını” kabul etmeyeceğini söylemiştir. Smotrich ile Halevi arasındaki kavgaya taraf olmayı reddeden Netanyahu ise iki tarafın da açıklamalarının kabul edilemez olduğunu dile getirmiştir.

Mavi Hat’ta Gerginlik

Gazze Şeridi’ne 7 Ekim’den bu yana saldırılarını sürdüren İsrail, kuzey sınırında da Lübnan Hizbullah’ı ile çatışmaktadır. İsrail ile Lübnan arasındaki “Mavi Hat” olarak tabir edilen sınır hattında son haftalarda gerginlik tırmanmaktadır.

İsrail ordusu, 18 Haziran’da Lübnan’a yönelik olası bir saldırıya ilişkin “operasyonel planı” onayladığını duyurmuştu. İsrail Dışişleri Bakanı Yisrael Katz da 21 Haziran’da yaptığı açıklamada, Hizbullah’ın İsrail topraklarına ve vatandaşlarına yönelik saldırılarına izin verilemeyeceğini ve gerekli kararları yakında alacaklarını ifade etmiştir.

İsrail ordusunun 8 Ekim’den bu yana Lübnan’a gerçekleştirdiği saldırılarda şu ana kadar 351 Hizbullah mensubu öldü.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP