DOLAR 35,1746 -0.17%
EURO 36,7902 0.11%
ALTIN 2.976,070,45
İstanbul

PARÇALI BULUTLU

02:00

İMSAK'A NAMAZ VAKTİ

İSLAM ve Noel/yılbaşı kutlamaları
27 okunma

İSLAM ve Noel/yılbaşı kutlamaları

ABONE OL
26 Aralık 2024 14:37
İSLAM ve Noel/yılbaşı kutlamaları
1

BEĞENDİM

ABONE OL

Öncelikle bu kavramların tam olarak ne anlama geldiğini bilmeliyiz. Noel, Hristiyanlar için İsa Peygamber’in doğumunun kutlandığı 25 Aralık günüdür. Öte yandan, yılbaşı, dünya genelinde birçok ülkede bir yılın sonunu ve diğerinin başlangıcını kutlamak amacıyla gerçekleştirilen bir etkinliktir. Yılbaşı genellikle 31 Aralık gecesi kutlanır ve birçok ülkede resmi tatil olarak kabul edilir.
Noel ise 25 Aralık’ta kutlanır ve nüfusun çoğunluğunu Hristiyanların oluşturduğu birçok ülkede resmi tatil olarak ilan edilmiştir. Ancak, nüfusun çoğunluğu Hristiyan olmasa da bazı ülkeler, örneğin Hindistan ve Malezya gibi, 25 Aralık’ı resmi tatil olarak kutlar.

Noel günü, İsa Mesih’in doğumunu ve yeryüzüne gelişini anma ve kutlama günüdür. Batı kiliselerinde genellikle 24 Aralık, doğu kiliselerinde ise 6 Ocak’ta kutlanır. Bu farklı kutlama tarihleri, eski takvim sistemlerinden kaynaklanır ve asıl önemli olanın İsa’nın doğumunun anlamı olduğu vurgulanır.
Noel kutlamalarının saf dinî inanca sonradan katılan bir gelenek olduğu iddia edilir.Bu iddialara göre antik çağlardan beri kutlanagelen Pagan kış festivalleri ile Roma’da yayılmış Mitraizm’in kış festivalleri Yule ve Saturnalia’daki uygulamalar Noel’in kökenini teşkil etmektedir.
Hristiyanların İsa’nın doğumunu bekledikleri döneme advent dönemi denir ve 24 penceresi olan advent takvimleri hazırlanır. Bu takvimlerde her pencerenin ardına resimler veya şekerlemeler gizlenir, her gün bir tanesi açılır. Bazı ülkelerde advent mumları yakılır.
Birçok ülkede 25 Aralık öğleden sonrası Noel yemeği hazırlanır ve aile fertleri masa etrafında bir araya gelirler. Noel yemeği ülkeden ülkeye farklılık göstermekle beraber en yaygın olanı kızarmış hindi ve sosistir.
Noel şenlikleri sırasında ışık ve süslerle donatılan çam ağacına Noel ağacı denir. Günümüzde Noel ağacının pagan geleneklerinden gelen bir ritüel olduğu bilinmektedir.

Yaprak dökmeyen ağaçları ve çelenkleri ölümsüz yaşamın simgesi olarak kullanmak, eski Mısırlıların, Çinlilerin ve Yahudilerin ortak bir geleneği idi. Avrupalı putperestler arasında yaygın olan ağaca tapınma, Hristiyanlığı benimsemelerinden sonra, İskandinavyalıların şeytanı korkutup kaçırmak ve Noel zamanında kuşlar için bir ağaç hazırlamak üzere ev ve ambarlarını yılbaşında ağaçlarla donatma geleneği biçiminde sürdü. Almanya’da da kış ortasına rastlayan tatillerde evin girişine ya da içine bir Yule (yeni yıl) ağacı konuyordu.

Bununla birlikte, şuan ülkemizde ve birçok İslam coğrafyasında yılbaşı geceleri de tıpkı Noel günleri gibi kutlanmaktadır. Kâfirlere ibadette benzemek haram veya küfürdür. Uçağa, trene, arabaya binmek, pantolon giymek caizdir.Kâfirin dinine benzemek caiz olmaz, haç takmak, zünnar takmak gibi. Noeli kutlamak caiz değildir. Noeli kutlayan kâfir olur. Yılbaşında birine yeni yılın kutlu olsun, yeni yılın müslümanlara hayır ve bereket getirsin demek caizdir. Herkes için yeni bir yıldır. Noel ise Hristiyanların bayram günüdür.
Her gece Kur’an-ı kerim okuyan bu gece de okuyabilir, ama bu geceye ayrı muamele etmemeli, her gece ne yapıyorsak, bu gece de onu yapmaliyiz.

Bir Kavme Benzemek ile İlgili Ayet ve Hadisler;
Peygamber Efendimiz (s.a.v) tüm davranış ve amellerinde gayrimüslimlere benzememeye dikkat etmiş ve sahabeye de bunu tavsiye etmiştir. Müslümanların da günümüzde gayrimüslimlere benzememek için dikkat etmesi gereken hususlar nelerdir?
Hâlbuki Rabbimiz, bir mü’minin kimlerle ülfet etmesi gerektiğini şöyle bildiriyor:

“Sizin velîniz (dostunuz) ancak Allah’tır, peygamberidir, bir de Allâh’ın emrine boyun eğerek namazı dosdoğru kılan, zekâtı veren mü’minlerdir.” (el-Mâide, 55)

“Ey îmân edenler! Yahudileri ve hristiyanları dost edinmeyin. Onlar birbirlerinin dostlarıdır. Sizden kim onları dost edinirse şüphesiz o da onlardandır. Allah zalimler topluluğunu hidâyete erdirmez.” (el-Mâide, 51)

Cenâb-ı Hak bizlere, günde en az kırk defa şu duâyı yaptırıyor:
“Bize doğru yolu göster. Kendilerine lûtuf ve ikramda bulunduğun kimselerin yolunu; gazaba uğramışların ve sapmışların yolunu değil.” (el-Fâtiha, 6-7)

HADİSLER
Rasûlullah Efendimiz (s.a.v) şöyle buyurmuşlardır:
“Kim bir kavmi severse, Allah Teâlâ onu onların arasında haşreder.” (Heysemî, X, 281)

Peygamber (s.a.v)Efendimiz buyurdular:
“Kişi, sevdiğiyle beraberdir.” (Buhârî, Edeb, 96)

Peygamber Efendimiz (s.a.v) şöyle buyururlar:
“Bizden başkasına benzemeye çalışanlar bizden değildir. Yahudi ve hristiyanlara benzemeyin! Yahudilerin selamlaşması parmak işaretiyledir, hristiyanların selamlaşması ise el ile işaret etmekten ibarettir.” (Tirmizî, İsti’zân, 7/2695)

Taşıdığımız bir İslam kimliği var. Kimlik meselesi sadece bir isimden ibaret değildir. Tırnak kesmekten, saç kesmeye, giyimden, oturmaya..hiç bir konuda bir gayri muslime benzemememiz gerekir. Yilbaşı kutlamalarında niyetimiz haram olmasa bile, görünüşümüz haramdır. Bir hristiyan adetine benzemek helal dairede değildir. Keza İslami günleri, değerleri tam olarak anlayabilsek, dahi anlatabilseydik zaten evlatlarımız da bu tarz gayrimüslim günlere ozenmezlerdi.
Kâfirler gibi yeme içme zevkleri, kâfirler gibi giyinme, kâfirler gibi süslenme, kâfirler gibi eğlenme, sevinme, kutlama… Amaaa müslüman gibi de ahiret beklentisi… Melekler her daim kayıtta…

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP