DOLAR 34,1111 0.06%
EURO 37,9844 0.2%
ALTIN 2.818,660,10
İstanbul
23°

PARÇALI BULUTLU

13:04

ÖĞLE'YE NAMAZ VAKTİ

İran Cumhurbaşkanlığı Seçimleri Yaklaşıyor
39 okunma

İran Cumhurbaşkanlığı Seçimleri Yaklaşıyor

ABONE OL
27 Haziran 2024 20:36
İran Cumhurbaşkanlığı Seçimleri Yaklaşıyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi’nin 19 Mayıs’ta helikopter kazasında hayatını kaybetmesinin ardından bir yıl öne alınan cumhurbaşkanlığı seçimleri yarın yapılacak. Seçimde yarışan adayların kampanya süreci seçimden 24 saat önce sona erdiği için bu sabah 08.00 itibarıyla her türlü propaganda faaliyeti yasaklandı.

Seçim Süreci ve Kuralları

  • İran’da cumhurbaşkanı 4 yıl süreyle görev yapıyor ve en fazla 2 defa üst üste seçilebiliyor.
  • Adayların ilk turda seçilebilmesi için yüzde 50+1 oy alması gerekiyor.
  • İlk turda yüzde 50+1’in üzerine çıkan aday olmaması halinde en fazla oyu alan 2 aday ikinci tura kalacak ve 5 Temmuz’da yapılacak ikinci turda kazanan isim ülkenin 9. Cumhurbaşkanı olacak.

Seçimde Yarışan Adaylar ve Vaatleri

Seçimlerde reformist aday Mesud Pezeşkiyan, muhafazakar adaylar Meclis Başkanı Muhammed Bakır Kalibaf, eski Ulusal Güvenlik Yüksek Konseyi Genel Sekreteri Said Celili ve eski İçişleri Bakanı Mustafa Purmuhammedi yarışacak. Adaylar halka ekonomi konusunda vaatlerde bulunurken, Pezeşkiyan özellikle internet yasakları ve zorunlu başörtüsü uygulamasına dair söylemleriyle dikkat çekiyor.

Seçim İstatistikleri

Yaklaşık 88 milyon nüfusa sahip İran’da, yaklaşık 62 milyon seçmen, 59 binden fazla merkezde kurulan sandıklarda oy kullanabilecek. Oy kullanma işlemi yarın yerel saatle 08.00’de başlayacak ve 18.00’de sona erecek. Seçimlerde reformist aday Mesud Pezeşkiyan, muhafazakar adaylar Meclis Başkanı Muhammed Bakır Kalibaf, eski Ulusal Güvenlik Yüksek Konseyi Genel Sekreteri Said Celili ve eski İçişleri Bakanı Mustafa Purmuhammedi yarışacak.

Önemli Anket Sonuçları

  • Anketlere göre, Pezeşkiyan’ın Türk, Kürt ve Beluç vatandaşların yoğun olduğu bölgelerde diğer adaylara göre yüksek oy oranına sahip olduğu görülüyor.
  • Son ankette öne çıkan Pezeşkiyan, ikinci turda seçimi kazanma ihtimali taşıyor.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP