DOLAR 34,1076 0.24%
EURO 37,9654 0.23%
ALTIN 2.819,17-0,20
İstanbul
22°

PARÇALI AZ BULUTLU

19:21

AKŞAM'A NAMAZ VAKTİ

Hacı Bektaş Veli: Anadolu’ya Işık Saçan Bir Eren
18 okunma

Hacı Bektaş Veli: Anadolu’ya Işık Saçan Bir Eren

ABONE OL
15 Ağustos 2024 14:28
Hacı Bektaş Veli: Anadolu’ya Işık Saçan Bir Eren
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Horasan’dan ayrılarak 13. yüzyılda Anadolu’ya gelen Hacı Bektaş Veli, Anadolu’nun toplumsal ve kültürel yapısını derinden etkilemiş önemli bir figürdür. Türkleşme sürecine katkıda bulunan ve İslamiyet’in yayılmasına zemin hazırlayan Hacı Bektaş Veli’nin öğretileri ve eserleri hala canlılığını korumaktadır.

Hacı Bektaş Veli’nin Hayatı ve Eserleri

  • Hacı Bektaş Veli, Nişabur’da doğmuş ve eğitimine Horasan’da başlamıştır.
  • Hocası Ahmed Yesevi’nin izinden giden Hacı Bektaş Veli, Anadolu’ya yerleşerek Sulucakarahöyük’te bilim ve öğreti merkezi kurmuştur.
  • Anadolu’ya manevi bir miras bırakan Hacı Bektaş Veli, çeşitli eserler kaleme almıştır: “Besmele Şerhi”, “Fatiha Suresi Tefsiri”, “Makala” vb.
  • Hacı Bektaş Veli’nin öğretileri arasında; birlik, irade, ilimden yola çıkma, temizlik, adalet gibi temel ilkeler bulunmaktadır.

Hacı Bektaş Veli’nin Mirası

Hacı Bektaş Veli’nin yaşamı ve öğretileri, günümüzde de Alevi-Bektaşi inancını ve kültürünü etkilemeye devam etmektedir. Onun izleri, Anadolu’dan Balkanlar’a kadar uzanmakta ve topluma rehberlik etmektedir.

Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi

Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi (NEVÜ), Hacı Bektaş Veli’nin adını yaşatmak ve kültürel mirasını sürdürmek amacıyla kurulmuştur. Üniversite bünyesinde Alevi-Bektaşi inancıyla ilgili araştırmalar yapan enstitüler bulunmaktadır.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP