Türkiye genelinde nisan ayının yağışlı geçmesine rağmen, bazı bölgelerde zirai don nedeniyle tarımsal ürünler ciddi zarar görürken, Siirt ve çevre iller bu olumsuzluktan etkilenmedi. Siirt Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Günbat, bölgedeki çiftçilerin bu yıl nisan yağmurlarından memnun olduğunu ve ciddi bir sorun yaşanmadığını belirtti.

Siirt, Batman, Diyarbakır ve Şırnak illerinde nisan yağmurlarının zamanında ve yeterli şekilde yağdığını söyleyen Günbat, bu yağışların bölgedeki tarım ve hayvancılık açısından büyük bir öneme sahip olduğuna dikkat çekti.

"Zirai don yaşanmadı, çiftçimiz bu yıl şanslı"

Bazı bölgelerde yaşanan don olaylarının ürünlere büyük zarar verdiğini hatırlatan Başkan Günbat, Siirt ve çevresinde ise böyle bir durumun yaşanmadığını belirterek, "Malumunuz üzere, bu yıl nisan ayı Türkiye genelinde yağışlı geçti. Ancak maalesef bazı bölgelerimizde zirai don ürünlerimize çok büyük zararlar verdi. Fakat Allah’a şükür ediyoruz ki bölgemizde, yani Siirt, Batman, Diyarbakır ve çevremizdeki illerde, hatta Şırnak’a kadar zirai don yaşanmadı. Nisan yağmurları güzelce yağdı ve biz bundan çok memnunuz." dedi.

"Memleketin can damarı nisan yağmurlarıdır"

Kış boyunca yeterli yağış alınamamasına rağmen, nisan ayında gelen yağmurların sevindirici olduğunu vurgulayan Günbat, "Bu memleketin can damarı nisan yağmurlarıdır. Şu ana kadar memnunuz. Az da olsa havalar yağışlı geçiyor." şeklinde konuştu.

"Toprakta su seviyesi düşük ama umut var"

Kış aylarında yeterli yağmur yağmadığı için toprağın nem oranının düşük olduğuna işaret eden Günbat, "Evet, yerin dibinde su çok az, nem oranı da oldukça düşük. Kışın yağmur yağmadığı için su toprağa sızamadı. Ancak nisan yağmurlarıyla birlikte bir nebze de olsa bu açık kapanıyor.” ifadelerini kullandı.

"Hem tarımda hem hayvancılıkta umutluyuz"

İlin sadece tarım değil, hayvancılık açısından da büyük bir potansiyele sahip olduğunu vurgulayan Günbat, "Biliyorsunuz, ilimizde mera çok önemli bir ekonomik değere sahiptir. İlimiz nasıl tarımla uğraşıyorsa, hayvancılıkla da aynı şekilde uğraşmaktadır. Şu ana kadar memnunuz, dua ediyoruz. İnşallah nisanın sonuna kadar bu yağmurlar devam eder." dedi.

“Erken ekim zarar gördü, geç ekim daha iyi durumda”

Zirai olarak en çok etkilenen ürün grubunun “hubar” olarak adlandırılan, yağmurdan önce ekilen ürünler olduğuna dikkat çeken Günbat, şu ifadeleri kullandı:

"Kışın yağmur yağmayınca, toprağın altındaki tohumların bir kısmı çürüdü veya zararlı böcekler tarafından yenildi. Ama geç ekilenler, bu yıl erken ekilenlerden daha iyi durumda. Şu anda ciddi bir problem ya da sorun görünmüyor. Sonbaharda erken ekim yapan bazı çiftçilerin tarlalarında yüzde 100 olmasa da yüzde 40 civarında zarar var.”

“Çiftçinin umudu Allah’tır”

Tarımda yaşanan olumsuzlukların çoğu zaman müdahale edilemez sebeplerden kaynaklandığını belirten Günbat, "Bir yol bozulduğunda Karayolları yapıyor, bir köy yolu bozulduğunda Özel İdare yapıyor. Ama çiftçinin ekini zarar gördüğü zaman, bu Allah’a bağlı bir şeydir. Kısmetimiz varsa olur. Dua edeceğiz." şeklinde konuştu.

“Fıstıkta şu anda herhangi bir zarar yok”

Siirt’in önemli tarım ürünlerinden olan fıstıkla ilgili de konuşan Günbat, "Şu anda fıstıkta da bir zarar yoktur. Her şey yolunda gidiyor. İnşallah mevsim itibariyle bir zarar görmeyiz, dolu yağmaz, senemiz bereketli geçer ve çiftçilerimiz de kârlı bir yıl geçirir.” diyerek beklentilerini dile getirdi.