DOLAR 34,0044 -0.07%
EURO 37,8740 -0.04%
ALTIN 2.819,47-0,19
İstanbul
22°

HAFİF YAĞMUR

13:04

ÖĞLE'YE NAMAZ VAKTİ

Gürpınar’daki Çavuştepe Kalesi’nde Metal Buluntuları Analizi
  • ADIM HABER
  • Yaşam
  • Gürpınar’daki Çavuştepe Kalesi’nde Metal Buluntuları Analizi
4 okunma

Gürpınar’daki Çavuştepe Kalesi’nde Metal Buluntuları Analizi

ABONE OL
15 Eylül 2024 12:41
Gürpınar’daki Çavuştepe Kalesi’nde Metal Buluntuları Analizi
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Gürpınar ilçesinde bulunan Çavuştepe Kalesi, Urartu Krallığı’nın en parlak dönemlerinden birinde inşa edilmiştir. Kalede, kazı ve restorasyon çalışmalarının yanı sıra yüzey araştırmaları da devam etmektedir.

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dekanı ve Arkeoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Rafet Çavuşoğlu liderliğinde yürütülen çalışmalar kapsamında, kalede ortaya çıkarılan metal buluntuların detaylı analizi yapılmaktadır.

Çekya’daki Charles Üniversitesi Klasik Arkeoloji Enstitüsü’nden Dr. Marek Vercik ve Almanya Max Planck Enstitüsü’nden Doç. Dr. Ümit Güder, “Anadolu’da Metal Alaşımların Bilinmeyen Tarihi Projesi” kapsamında kalede araştırmalar gerçekleştirmektedir.

  • Analiz çalışmaları, metal buluntuların cinsi, üretim tarihi ve üretildiği atölyeler hakkında detaylı bilgiler sağlamaktadır.
  • Yapılan karbon analizleri sayesinde buluntuların tarihleri belirlenmekte ve üretildikleri atölyeler tespit edilmektedir.
  • Bu çalışma, metal buluntuların Urartu dönemine mi yoksa sonrasındaki döneme mi ait olduğunu ortaya çıkaracaktır.
  • Urartu bronzlarında sıkça kullanılan çinkonun kaynağını araştıran ekip, metal üretim teknolojisinin kökenini açığa çıkarmayı hedeflemektedir.

Doç. Dr. Ümit Güder, çalışmaların, Urartu metal üretim teknolojisinin kökenini araştıran önemli bir adım olduğunu belirtmiştir. Dr. Marek Vercik ise Urartuların metal ve obje üretimindeki ileri teknolojileriyle ilgili yeni bilgiler elde edeceklerine inandığını ifade etmiştir.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP