DOLAR 33,9008 0.03%
EURO 37,6352 -0.04%
ALTIN 2.809,880,81
İstanbul
27°

AÇIK

16:38

İKİNDİ'YE NAMAZ VAKTİ

Gürpınar İlçesindeki Çavuştepe Kalesi’nde Yürütülen Kazı ve Restorasyon Çalışmaları
  • ADIM HABER
  • Yaşam
  • Gürpınar İlçesindeki Çavuştepe Kalesi’nde Yürütülen Kazı ve Restorasyon Çalışmaları
17 okunma

Gürpınar İlçesindeki Çavuştepe Kalesi’nde Yürütülen Kazı ve Restorasyon Çalışmaları

ABONE OL
11 Ağustos 2024 19:44
Gürpınar İlçesindeki Çavuştepe Kalesi’nde Yürütülen Kazı ve Restorasyon Çalışmaları
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Gürpınar ilçesinde, Urartu Krallığı’nın en parlak döneminde yaptırılan Çavuştepe Kalesi’nde, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Edebiyat Fakültesi Dekanı ve Arkeoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Rafet Çavuşoğlu liderliğinde yürütülen kazı ve restorasyon çalışmaları devam ediyor. Kazı ekibi, antropolog, arkeolog, şehir plancısı, sanat tarihçisi ve restoratörlerden oluşuyor.

  • Kalenin kuzey bölümünde yoğunlaştırılan çalışmalarda, 2 metre genişliğinde ve yaklaşık 11 metre uzunluğunda bir giriş koridoru bulundu.
  • Deprem ve yangınlar nedeniyle bazı bölümleri yıkılan koridorun, iç kale ile takı atölyeleri ve dış surlara geçişi sağladığı tahmin ediliyor.

VAN – Van YYÜ Rektörü Prof. Dr. Hamdullah Şevli, kaledeki kazıların önemine vurgu yaparak, “Van Müzesi’nde sergilenen eserlerin önemli bir kısmı Çavuştepe Kalesi’nden çıkarılmıştır. Kalede 1960’lı yıllardan bu yana kazılar devam etmektedir.” dedi.

Prof. Dr. Çavuşoğlu, koridorun keşfiyle ilgili olarak “Bu giriş, iç mekanlar ile dış mekanlar arasındaki geçişi sağlıyor. Bu bizim için önemli bir bulgu.” şeklinde konuştu. Ayrıca, koridorda yangın izleri tespit edildi ve yangının büyüklüğü hakkında bilgi verdi.

Çalışmaların devam edeceğini belirten Prof. Dr. Çavuşoğlu, “Koridoru açıp başka nelerin olduğunu görmüş olacağız. Kazılarımız sürüyor ve yeni keşiflere hazırız.” ifadelerini kullandı.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP