DOLAR 33,9008 0.03%
EURO 37,6352 -0.04%
ALTIN 2.809,880,81
İstanbul
28°

PARÇALI AZ BULUTLU

02:00

YATSI'YA NAMAZ VAKTİ

Gürpınar İlçesinde Berivan Kadınlar: Süt Sağmanın Zorlu Yolu
  • ADIM HABER
  • Yaşam
  • Gürpınar İlçesinde Berivan Kadınlar: Süt Sağmanın Zorlu Yolu
25 okunma

Gürpınar İlçesinde Berivan Kadınlar: Süt Sağmanın Zorlu Yolu

ABONE OL
23 Temmuz 2024 17:21
Gürpınar İlçesinde Berivan Kadınlar: Süt Sağmanın Zorlu Yolu
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Van’ın Gürpınar İlçesinde Berivan Kadınlar: Süt Sağmanın Zorlu Yolu

Gürpınar ilçesine bağlı Yalınca Mahallesi Duav mezrasında yaşayan kadınlar, hayatlarını sürdürmek için her gün zorlu bir yolculuğa çıkıyorlar. Sabahın ilk ışıklarıyla ev işlerine başlayan berivanlar, yüksek rakımlı yaylalarda otlatılan küçükbaş hayvanlarını sağmak için at sırtında kilometrelerce yol kat ediyorlar.

Yalınca Mahallesi’nde yaşayan berivan kadınlar, günlerini hayvancılıkla geçiriyor. Sabahın erken saatlerinde kalkarak ev işlerini halleden kadınlar, ardından atlarına binip 2 bin 750 rakımlı yaylaya doğru yola çıkıyorlar. Patika yolları, vadileri ve dik tepeleri aşarak yaylaya ulaşan kadınlar, koyun ve keçileri sağarak sütlerini bidonlara dolduruyorlar. Sonrasında yükledikleri atlarla evlerine dönen berivanlar, sütten ürettikleri peynir, yoğurt ve tereyağını yaparak gelir elde ediyorlar.

“Her Gün Bu Yolculuğu Yapıyoruz”

Vesile Işık, zorlu mesailerine erken saatlerde başladıklarını belirterek, “Sabah uyandığımızda ev işlerimizi yapıyoruz. Tarlada çalışan çocuklarımızı yolcu ediyoruz. Daha sonra at sırtında 8 kilometre yol katederek yayladaki koyunlarımızın yanına gidiyoruz. Her gün bu yolculuğu yapıyoruz.” diyor.

Güler Işık ise yaz aylarında köye gelip hayvancılık yaptıklarını dile getirerek, “Günümüzün tamamı çalışarak geçiyor. Temel geçim kaynağımız hayvancılık. Buna mecburuz. Sadece ev işleri yapmıyoruz, eşlerimize de hayvancılıkta yardım ediyoruz. Koyunlarımızdan sağdığımız sütle peynir, yoğurt ve tereyağı yapıp satıyoruz.” diye konuşuyor.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP