DOLAR 33,9817 -0.06%
EURO 37,8209 0.27%
ALTIN 2.737,920,36
İstanbul
26°

AÇIK

13:08

ÖĞLE'YE NAMAZ VAKTİ

Göbeklitepe: Tarihin Sıfır Noktasında Devam Eden Keşifler
  • ADIM HABER
  • Yaşam
  • Göbeklitepe: Tarihin Sıfır Noktasında Devam Eden Keşifler
31 okunma

Göbeklitepe: Tarihin Sıfır Noktasında Devam Eden Keşifler

ABONE OL
24 Temmuz 2024 14:34
Göbeklitepe: Tarihin Sıfır Noktasında Devam Eden Keşifler
1

BEĞENDİM

ABONE OL

Göbeklitepe, 12 bin yıllık geçmişiyle “tarihin sıfır noktası” olarak bilinir ve neolitik döneme ait önemli bilgilerin ve eserlerin bulunduğu bir alan olarak öne çıkar. UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne girmesiyle dünya çapında ün kazanmış ve her yıl binlerce turisti ağırlamaktadır. Kazı çalışmaları ise hala devam etmektedir.

Göbeklitepe Kazı Başkanı: Prof. Dr. Necmi Karul

Göbeklitepe Kazı Başkanı Prof. Dr. Necmi Karul, yaptığı açıklamada, Taş Tepeler projesi kapsamında bu yıl mayıs ayında başlayan kazı çalışmalarının bayram arasının ardından hız kesmeden devam ettiğini belirtti. Restorasyon çalışmalarına devam ettiklerini ve geçen yıl tamamlanan “aslanlı yapı”nın ardından bu yıl ikinci bir yapının çalışmalarını bitirdiklerini açıkladı.

Şu anda koruma çatısının altındaki anıtsal yapıların olduğu alanda kazıların sürdüğünü dile getiren Karul, geçen yıl dünyanın en eski boyalı heykelini keşfettiklerini hatırlattı. Bu yıl da benzer önemli buluntularla karşılaşma olasılığının yüksek olduğunu belirtti.

Kazılar Devam Ediyor

Karul, sosyal medyada dolaşan “Göbeklitepe’deki kazı çalışmalarının durduğu” yönündeki iddiaların asılsız olduğunu vurgulayarak, Göbeklitepe’deki çalışmaların devam ettiğini ve halkın bu konuda endişelenmemesi gerektiğini belirtti. Karul, kazı alanında yapılan bilimsel çalışmaların hiç kimsenin durduramayacağını da ekledi.

Motive Edici Yönü

Arkeolojinin en motive edici yanlarından birinin neyle karşılaşacağınızı bilememek olduğunu belirten Karul, Göbeklitepe’de daha önce görülmemiş eserlere ulaşmanın çalışmaları daha da heyecan verici hale getirdiğini söyledi. Arkeometrik incelemeler ve analizlerin önemine vurgu yaparak, bu yıl elde edilecek sonuçların çok değerli olacağını belirtti.

Gelecek Planları ve Neolitik Kongre

Kasım ayında Şanlıurfa’da düzenlenecek Dünya Neolitik Kongresi’ne değinen Karul, 60’tan fazla ülkeden Neolitik Çağ uzmanının kente geleceğini ve Göbeklitepe ile Karahantepe’deki bilgileri paylaşacaklarını söyledi. Bu önemli etkinlik için heyecanlı olduklarını belirtti.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP