DOLAR 33,9008 0.03%
EURO 37,6352 -0.04%
ALTIN 2.809,880,81
İstanbul
24°

HAFİF YAĞMUR

13:04

ÖĞLE'YE NAMAZ VAKTİ

Ginolu Kalesi Restorasyonu ve Tarihi
46 okunma

Ginolu Kalesi Restorasyonu ve Tarihi

ABONE OL
20 Haziran 2024 12:10
Ginolu Kalesi Restorasyonu ve Tarihi
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Ginolu Koyu ve Tarihi

Karadeniz’i selamlayan Ginolu Koyu, tarihi kökenleriyle ilçe merkezine 5 kilometre uzaklıkta konumlanmıştır. Milattan önce 5. yüzyılda ilk yerleşimin başladığı kale, Venedik ve Ceneviz kolonizasyonu sırasında büyük önem kazanmıştır. “Kinolis Kalesi” olarak da bilinen bu kale, doğu kısmında liman, kuzey kısmında Karadeniz’in mavi suları, batı kısmında eşsiz güzellikteki Ginolu Koyu ve güney kısmında Ginolu Mahallesi ile çevrelenmiştir.

Ginolu Kalesi Restorasyon Çalışmaları

Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Çatalzeytin Belediyesi tarafından 2021 yılında başlatılan restorasyon çalışmaları kapsamında Ginolu Kalesi’nin eski ihtişamına kavuşması amaçlanmıştır. Restorasyon sürecinin tamamlanmasıyla birlikte, kale turizm potansiyelini artırarak ilçeye hareketlilik getirmesi hedeflenmektedir. Belediye Başkanı Ahmet Demir, kalede gerçekleştirilen restorasyonun önemine vurgu yaparak, ziyaretçileri bu tarihi güzellikleri keşfetmeye davet etmiştir.

“Ginolu’nun koyuyla limanıyla iç içe kalan bir kale özelliğine sahip olduğunu belirten Demir, “2021 yılında restorasyon çalışması yaptık. Surların bazı bölgelerinde bozulmalar vardı. Doğallığını bozmadan aynı yapıya sahip olmak şartıyla güzel çalışmalar yaptık. Eski yürüyüş yollarını doğal taşlarla çok güzel hale getirdik. İlerleyen günlerde aydınlatmalarını tamamladıktan sonra tamamen turizme açacağımız güzel bir yer olacak. İlçemiz için hayırlı uğurlu olsun. Herkesi Çatalzeytin Ginolu Kalesi’ni görmeye bekliyoruz.”

Kalenin restorasyon öncesi durumuyla ilgili bilgi veren Demir, “Eskiden bakımsız, virane haldeydi. Gerçekleştirdiğimiz bakım onarım çok büyük katkı yaptı. Bazı eksiklikleri de tamamladıktan sonra çok güzel geri dönüşler alacağız. Çatalzeytin tanınmadan, Ginolu Kalesi vardı.” dedi.

Kalenin konum itibarıyla eşsiz bir özelliğe sahip olduğunu dile getiren Demir, “Kaleden sabah geldiğinizde güneşin doğuşunu, akşam da batışını seyredebiliyorsunuz. Mükemmel bir doğaya sahibiz. Buraya yaptığım her hizmetin geri dönüşü olduğunu düşünüyorum. Gelenler buraya mest oluyor.” diye konuştu.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP