Sulu ve sert meyve yapısıyla dikkat çeken Geyve ayvası, tadındaki şeker ve asit oranındaki denge nedeniyle tüketiciler tarafından sıkça tercih ediliyor. Bu özellikleri sayesinde Geyve ayvası, kalitesi ve piyasa değeriyle de çiftçilerin yüzünü güldürmeye devam ediyor.
Eylül sonu itibarıyla ağaçlardan özenle toplanmaya başlanan ayvalar, kalitesine göre ayrılarak traktörlerle soğuk hava depolarına taşınıyor. Haziran 2020’de coğrafi işaret tescili kazanan bu özel ürün, Rusya başta olmak üzere İspanya, İngiltere, Fransa, İtalya ve Danimarka’nın da aralarında bulunduğu 35 ülkeye ihraç ediliyor.
Türkiye’deki ayva üretiminin yaklaşık %60’ını karşılayan Geyve ilçesinde, hasat işlemleri ekim sonu itibarıyla tamamlanıyor. Geyve Ziraat Odası Başkanı Süleyman Pınar, yaptığı açıklamada, Türkiye’deki ayvanın %60’a yakınının Geyve’de üretildiğini, Pamukova ile birlikte bu oranın %70’lere ulaştığını belirtti.
Pınar, “Bu yıl hava şartlarının elverişli olması nedeniyle ayvanın kalite ve rekoltesi oldukça iyi durumda. Fiyatlar da çiftçimizi memnun edecek seviyede. Çiftçilerimiz için bu yıl adeta bir altın yıl yaşanıyor.” dedi.
Geyve’den yapılan ihracatın, ilçenin Türkiye’nin dış satışında önemli bir rol oynadığını vurgulayan Pınar, “Geyve’mizden yaklaşık 30 bin ton ayva ihraç ediliyor. En çok İspanya, İngiltere, Fransa, İtalya, Danimarka ve Rusya’ya gönderiliyor. İhracatın büyük kısmı Rusya’ya yapılıyor. Bu yıl üreticilerimiz oldukça memnun durumda.” ifadelerini kullandı.
Geyve’de 50 dönüm arazide 20 yıldır ayva üreten 43 yaşındaki Hüseyin Gül, “Bu yıl zirai don olayı yaşanmadığı için ayvalarımızın verimi ve kalitesi çok iyi. İhracat firmalarından gelen yoğun talepler nedeniyle çiftçilerimizin yüzü gülüyor.” şeklinde konuştu.
Hüseyin Gül, “İhracat sayesinde fiyatlar 3-5 lira daha yukarıda değerlendiriliyor. Çiftçi kaliteli ürün çıkarırsa, bu durumdan kazanıyor.” dedi.
GÜNDEM
14 gün önceGÜNDEM
16 gün önceGÜNDEM
19 gün önceYAŞAM
27 gün önceYAŞAM
27 gün önceYAŞAM
27 gün önceYAŞAM
29 gün önce